Prenosnik matebook 14s ima zaslon z diagonalo 36 centimetrov (14,2 palca), pri čemer zaslon zaseda 90 odstotkov ohišja. Dimenzije naprave so kompaktne in obsegajo 31,4 centimetra v širino, 23 centimetrov v višino ter okoli 1,6 centimetra v debelino. Prenosnik ob tem tehta okoli 1,43 kilograma. To ni na ravni izredno lahkega Huaweijevega matebooka x iz leta 2020, ki je tehtal vsega en kilogram, a je zelo spodobna teža in le okoli 140 gramov več od Applovega kompaktnega prenosnika macbook air m1.

Kljub majhnim dimenzijam tipkovnica prenosnika matebook 14s ni utesnjena. Tipke so velike in z zadostnim razmikom. Pričakovano manjka ločena številčnica. Tipke imajo soliden hod, znajo pa biti ob koncu pritiska nekoliko trde, a je uporaba vseeno udobna. Za tipkanje v nočnih urah skrbi bela hrbtna osvetlitev tipk.

Prenosnik poganja operacijski sistem windows 10, ki ga je mogoče brezplačno nadgraditi na windows 11. Mnogi bodo veseli, da se kamera tokrat seli s tipkovnice v obrobo nad zaslonom. Na spodnji plati prenosnika pa najdemo reže za izpust toplega zraka, a med običajnim delom s prenosnikom ventilatorjev ni slišati. Tudi ob težkih naporih ne postanejo pretirano glasni.

Zaslon matebooka 14s je LTPS, občutljiv za dotik in ima ločljivost 2520x1680. Izpostaviti gre neobičajno razmerje med stranicami zaslona 3:2, ki je pisano na kožo predvsem pisarniškemu delu, saj ponuja višjo sliko. Nekoliko manj praktično je za videe, kjer nastane nekaj obrobe oziroma maske. Še posebej nehvaležno pa je to razmerje za igranje videoiger, saj ga mnoge niti ne podpirajo. Gostota slikovnih pik zaslona znaša 213 pik na palec, barvna lestvica obsega 100 odstotkov sRGB, največja svetilnost znaša 400 kandel, osveževanje slike pa je lahko 60- ali 90-herčno.

Devet ur neprekinjenega gledanja Netflixa pri polni svetilnosti

Prenosnik ima dva vhoda usb-c ob levi strani tipkovnice, vhod usb-a ob desni strani tipkovnice, vhod HDMI ob levi strani tipkovnice, poleg tega pa še vhod za slušalke. Obstaja tudi model z vhodom thunderbolt 3, a ta model v Sloveniji ni v prodaji. Naprava se polni prek kabla usb-c in ima v škatlo priložen ekspresni polnilnik z močjo 90 vatov. Z njim se prenosnik z razkošno baterijo s kapaciteto 60 vatnih ur (Wh) do polovice napolni že v pol ure.

Huawei je izdelal dva modela prenosnika. Eden je opremljen z zmogljivejšim Intelovim procesorjem core i7-11370h, na slovenskem trgu pa je na voljo nekoliko manj zmogljiva različica s procesorjem core i5-11300h. V obeh modelih je vgrajena Intelova integrirana grafična kartica iris xe. Slovenski model ima ob tem še 16 GB delovnega spomina in 512 GB SSD prostora za shranjevanje.

V praksi se je prenosnik izkazal za povsem dovolj zmogljiv za svojo primarno uporabo, ki obsega pisarniško delo in malo zabave za ob strani z gledanjem videov ter brskanjem po spletu. Ko je prenosnik priklopljen na napajanje, smo iz njega uspeli iztisniti tudi nekaj igranja videoiger. Na nizkih nastavitvah in z nizko ločljivostjo smo dosegli povsem gladko igralno izkušnjo zahtevne igre Cyberpunk 2077. Na nižjih nastavitvah je tekoče tekla tudi igra Dark Souls 3. Star Wars Jedi: Fallen Order pa je predstavljala nepremagljivo oviro in je trzala tudi ob najnižjih nastavitvah in z najnižjo ločljivostjo. Predvsem pa se zalomi pri razmerju stranic 3:2. Večina iger tega razmerja (pri nižjih ločljivostih) ne ponuja. Slika je zato vselej nekoliko raztegnjena. Rešitev je igranje v okenjskem načinu, kar ni idealno, a zadostuje, če ste kje na poti. V vsakem primeru gre predvsem za poslovni prenosnik.

Prijetno presenečeni pa smo bili nad zmogljivostjo baterije. Z vklopljenim varčevanjem in 50-odstotno svetilnostjo je naprava zdržala blizu 12 ur neprekinjenega gledanja Netflixa, s polno svetilnostjo in varčevanjem baterije pa še vedno spodobnih devet ur. Odvisno od zahtevnosti vaših nalog, a polni delovnik na eni bateriji je z matebook 14s realna možnost. Po zaslugi tega je prenosnik še bolj privlačen. Zanj je treba odšteti okoli 1320 evrov.