Medtem ko je olimpijski superveleslalom pred štirimi leti v Pyeongchangu postregel s popolnim presenečenjem z zmago Čehinje Ester Ledecke, pa je tokrat na progi Skala v Yanqingu zablestela glavna favoritka.

Razlike so bile minimalne. Puchnerjeva, ki je osvojila svojo prvo olimpijsko kolajno, je zaostala 22 stotink, Gisinova, ki ima z olimpijskih iger že zlato iz kombinacije leta 2018, je zaostala tri desetinke. Najbolj razočarana je Avstrijka Tamara Tippler, ki je bron zgrešila za tri stotinke. Presenetljiva olimpijska prvakinja iz Pyeongchanga Ledecka, ki je v torek tako kot v Južni Koreji pred štirimi leti osvojila zlato v deskanju v alpskem slogu, je na petem mestu zaostala 43 stotink sekunde.

Avstrijke imajo sicer kar štiri olimpijske superveleslalomske zlate kolajne (1988, 2006, 2010, 2014). Pred letošnjim letom pa je na ženskih superveleslalomih za Švico odličje vpisala le Michelle Figini, ki je bila srebrna na prvem olimpijskem v Calgaryju (1988).

Gut-Behramijeva, ki ima v Pekingu že bronasto odličje z veleslalomske tekme, v tej sezoni pred olimpijskimi igrami sicer ni bila tako prepričljiva v superveleslalomu kot v sezoni poprej. Pred Pekingom je na začetku sezone vpisala eno superveleslalomsko zmago in eno drugo mesto, na zadnjih treh tekmah pa je bila slabša. Zato pa je bila najboljša na najpomembnejši tekmi. Po Beatu Feuzu na moškem smuku imajo Švicarji na Kitajskem zlato še v ženskem superveleslalomu.

Gut-Behramijevi, ki je bila bronasta v smuku pred osmimi leti v Sočiju, je manjkala le še zlata olimpijska kolajna v izjemni karieri, v kateri je lani osvojila dva naslova svetovne prvakinje, leta 2016 je osvojila tudi veliki kristalni globus v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark, ima tudi tri male superveleslalomske globuse (2014, 2016, 2021).

Ferk Saioni 23., Ilka Štuhec vse stavi na smuk

Edina slovenska predstavnica Maruša Ferk Saioni je osvojila 23. mesto, njen zaostanek za danes najboljšo je znašal 2,21 sekunde.

Ilka Štuhec ni nastopila zaradi bolečin v hrbtu. Štuhčeva, ki je na slovesnosti ob odprtju iger nosila slovensko zastavo, se bo skušala pripraviti za start na olimpijskem ženskem smuku v torek, 15. februarja.

Tina Maze je pred 12 leti na igrah v Vancouvru s srebrom osvojila edino olimpijsko superveleslalomsko kolajno za Slovenijo v tej disciplini.

Prva zvezdnica letošnjih iger Američanka Mikaela Shiffrin je po dveh odstopih v svojih paradnih disciplinah veleslalomu in slalomu tokrat progo presmučala od starta do cilja, tekmo pa kot najboljša Američanka sklenila na devetem mestu (0,79), kar v ameriški medijski javnosti, ki čisla samo zmagovalce, ne bo obravnavano kot dosežek.

Manjše presenečenje so slabši nastopi Italijank, ki imajo sicer v svetovnem pokalu v tej sezoni popolno superveleslalomsko prevlado. Najvišje je na današnji tekmi od članic ekipe azzurrov posegla Federica Brignone s sedmim mestom. Brignonejeva sicer vodi v posebnem seštevku discipline v svetovnem pokalu.