Montagnier je umrl v torek v ameriški bolnišnici v Neuilly-sur-Seine severozahodno od francoske prestolnice, je povedal župan Jean-Christophe Fromantin, ki je s tem potrdil poročanje spletnega novičarskega portala Francesoir.

Montagnier je bil eden od prejemnikov Nobelove nagrade za medicino leta 2008 za svoja pomembna zgodnja odkritja o aidsu, vendar ga je znanstvena skupnost kasneje zavrnila zaradi njegovih vse bolj nenavadnih pogledov, predvsem glede covida-19.

Nobelovo nagrado je prejel skupaj z rojakinjo, virologinjo Francoise Barre-Sinoussi za delo na pariškem inštitutu Pasteur pri izolaciji virusa človeške imunske pomanjkljivosti (HIV). Njuno odkritje je bilo eno od predpogojev za trenutno razumevanje biologije aidsa in protivirusno zdravljenje te bolezni, so utemeljili ob dodelitvi nagrade v Stockholmu.

Nobelovo nagrado za medicino za leto 2008 sta si Montagnier in Barre-Sinoussi sicer razdelila z nemškim raziskovalcem Haraldom zur Hausnom. Ta jo je prejel v povezavi z vlogo humanega papiloma virusa (HPV) pri nastanku raka materničnega vratu, druge najbolj pogoste vrste raka pri ženskah.