Peter Prevc, olimpijski prvak s tekme mešanih ekip ter četrti s srednje naprave, je imel sicer mesto v slovenski ekipi zagotovljeno. Prvi trening dneva je dobil Avstrijec Stefan Kraft, drugi dosežek pa je imel Peter Prevc. Tudi preostali slovenski skakalci so dobro nastopili. Timi Zajc je bil peti, Lovro Kos šesti, Anže Lanišek deseti in Cene Prevc 29.

V drugem skoku je bil najboljši Norvežan Marius Lindvik, Peter Prevc je bil tretji, Kos osmi, Zajc deveti, Cene Prevc deseti in Lanišek 22. Lindvik je bil najboljši tudi na tretjem skoku za trening, Zajc je bil drugi, Kos šesti, Peter Prevc 12., Lanišek 16. in Cene Prevc 30. Olimpijski prvak s srednje naprave Japonec Ryoyu Kobayashi je danes izpustil vse tri trening-skoke.

Selektor Robert Hrgota je po uvodnih dveh treningih določil slovensko četverico, ki bo nastopila v petkovih kvalifikacijah (12.00) za sobotno posamično tekmo na veliki skakalnici. Odločil se je, da bodo ob Petru Prevcu skakali še Timi Zajc, Lovro Kos in Cene Prevc.

Ilke Štuhec ne bo na startu superveleslaloma

Ilka Štuhec kljub drugačnim napovedim ne bo nastopila na petkovem superveleslalomu. Na startni listi olimpijskega superveleslaloma je 44 smučark, med njimi pa ni Štuhčeve, ki sicer letos še ni osvojila točk v tej disciplini. Štuhčeva, ki je na otvoritveni slovesnosti nosila slovensko zastavo, bo petkovo tekmo izpustila zaradi bolečin v hrbtu, so sporočili iz slovenske olimpijske reprezentance. Ob tem so dodali, da se bo njena ekipa zdaj osredotočila na to, da olimpijko pripravi na start smuka, ki bo v torek, 15. februarja.

Edina slovenska predstavnica bo s številko 27 Maruša Ferk Saioni. Ferk Saionijeva je edina Slovenka s superveleslalomskimi točkami svetovnega pokala to zimo. Na prvi tekmi sezone je bila 16., na zadnji pa 30.

Štuhčeva, dvakratna svetovna prvakinja v smuku, sicer nastopa na svojih drugih OI po Sočiju leta 2014, kjer je superveleslalom končala na 13. mestu. Pred OI je na smuku v Cortini d'Ampezzo 22. januarja zasedla 11. mesto, a je med tekmo začutila bolečine v desnem kolenu, zaradi katerih je nato izpustila superveleslalom na tem prizorišču.

Med favoritinjami za medalje so Italijanki Federica Brignone in Elena Curtoni ter Švicarka Lara Gut-Behrami, po dveh odstopih pa se bo skušala pobrati tudi Američanka Mikaela Shiffrin, bronasta z lanskega svetovnega prvenstva v tej disciplini. Start olimpijskega superveleslaloma bo ob 4. uri po slovenskem času.