Področje finančne digitalizacije in novih, virtualnih načinov plačevanja je polje sunkovitega razvoja in inovacij, je bilo sporočilo dogodka ob predstavitvi nove aplikacije TipKing. Na okrogli mizi so predstavniki podjetij, ki sta idejno kot tehnološko v celoti razvili aplikacijo – to sta slovensko-hrvaško podjetje OneLife Rally in digitalna agencija iz Bosne in Hercegovine Ankora –, predstavili aktualne izzive, ki so pripeljali do razvoja TipKinga.

Brez gotovine – brez napitnine

Evropska centralna banka zaznava spremembe v plačilnih navadah potrošnikov, ki jih kroji tudi pandemija koronavirusa. Ta je uporabo različnih metod brezgotovinskega plačevanja še dodatno pospešila. Gotovina je sicer še vedno najpriljubljenejši instrument za osebna plačila majhnih vrednosti, vendar se njena uporaba postopoma zmanjšuje. Napitnine so najbolj dobrodošle pri poklicih, kjer plače niso visoke, istočasno so to poklici, kjer vlada kadrovska suša, opazen pa je tudi odliv kadra v druge panoge. Govor je o storitvenih dejavnostih, zlasti gostinstvu in turizmu. Izplačevanje napitnin je pod vprašajem vsakič, ko nimamo gotovine ali pa smo na poti in brez lokalne valute. Odgovor na to je aplikacija TipKing.

»Napitnine so in bodo ostale del našega vsakdana. So namreč oprijemljiv in viden simbol tega, da cenimo storitve, so del kulture in znamenje spoštovanja. TipKing je rešitev, ki nagovarja ravno to,« poudarjajo snovalci TipKinga. V ozadju nove tehnološke rešitve stojita Nik Papič iz Sežane in Nermin Hadžić iz Sarajeva. Papič, tudi soustanovitelj OneLife Rallyja, prvega odprtega formata relija na svetu, veliko poslovno potuje. »Letno sem na poti 300 dni, enostavno nimam časa, da bi vsakič zamenjal denar v lokalno valuto. Tako sem se pogosto znašel v neprijetni situaciji, ko nisem mogel plačati napitnine. Pri plačevanju prisegam na tehnološko varnost in enostavnost. To sta tudi temelja naše rešitve. Poleg tega čutim poslanstvo, da mladim povrnem upanje in zaupanje v našo regijo. Enostavno je čas, da Balkan naredi miselni premik. Izvažati moramo, ne uvažati, navduševati druge, ne se napajati od drugih. Ne nazadnje bo TipKing omogočil tudi napitnine glasbenikom, ki zabavajo goste v restavraciji ali svate na poroki. Veseli nas, da je TipKing inovacija naše regije.«

Edinstvena rešitev na trgu

»Po več kot desetih letih izkušenj in dela pri razvoju več kot 30 uspešnih startupov sem ugotovil, da je tovrstno povezovanje družbenega in finančnega poslovnega segmenta edinstveno na trgu. Noben ponudnik rešitev, niti banke niti drugi ponudniki finančnih storitev, tega problema ni uspešno rešil in zagotovil ustrezne storitve, ki bi ponudila takšno rešitev,« pravi Nermin Hadžić, direktor Ankore, in ob tem dodaja, da je bil razvoj aplikacije odličen izziv za njihovo ekipo IKT-strokovnjakov. TipKing je mogoče naložiti na vse pametne telefone. Aplikacija je brezplačno dostopna v trgovinah Google Play in Apple. Deluje na načelu transparentnosti tudi pri lastnem financiranju. Od vsakega nakazila prejmejo 4 odstotke.

TipKing je hkrati tudi poziv delodajalcem, zlasti lastnikom lokalov in restavracij, da posvojijo digitalne napitnine tudi kot del svojega znamčenja. Tisti obrati, kjer bodo gosti lahko dajali napitnine s pomočjo nove aplikacije, bodo gostom sporočali, da se zavedajo pomena storitev in da cenijo svoje osebje, sporočajo ustvarjalci aplikacije.