Receptov za dobre sladice ni nikoli preveč. ♡ Ta za malenkost spremenjene klasične skutine gratinirane palačinke, je več, kot dober – je fantastičen. Tokrat za čudovito novo izkušnjo gratiniranih palačink izberite ajdove palačinke, ki se s skuto odlično ujemajo. Za recept odklikajte na Mehke in dišeče ajdove palačinke https://www.sitfit.si/recepti/ajdove-palacinke. Za dodatno piko na i se v nadevu nahajata še dve žlici marmelade, ki je tudi odlična prijateljica ajdovih palačink. Če vam ajdove palačinke niso všeč, uporabite kar “navadne” palačinke. Recept za palačinke, ki vedno uspejo, so mehke in se ne lomijo ob robovih, najdite pod receptom Palačinke s kokosom https://www.sitfit.si/recepti/palacinke-s-kokosom/.

Veliko receptov za klasične skutine gratinirane palačinke navaja zelo enostavno maso za polnjenje palačinke, kjer vse le zmešamo skupaj. Zaradi tega so nadevi včasih premalo sočni in nič kaj prijetni za pojest. Tudi ta recept je enostaven, vendar pa jajce za nadev ločimo na rumenjak in beljak ter nato sneg iz beljakov umešamo v maso, ki poskrbi za sočnost in nič kaj dolgočasne palačinke. Da ne omenjamo niti čudovitih malih dišečih malenkosti, ki palačinke naredijo še boljše – govorimo o limonovem in vanilijevem sladkor.

Najprej pa v spodnjem seznamu preverite še nekaj morda malo nenavadnih in prav zato nadvse odličnih receptov za palačinke:

Mehke in dišeče ajdove palačinke

Palačinke s kokosom

Oreškasto-ovsene palačinke s čokolado in jagodami

Odlične špinačne palačinke z borovnicami

Nebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke

Klasične ameriške puhaste palačinke

Še več receptov za palačinke najdite pod oznako Palačinke.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ !

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe po dve palačinki):

Sestavine za nadev:

300 g pasirane skute

2 jajci (ločena na rumenajaka in beljaka)

1 žlica kisle smetane

2 žlici (slivove) marmelade

2 žlici sladkorja

1 vrečka limonovega sladkorja (ali 1 dodatna žlička sladkorja in naribana lupinica 1 limone)

Sestavine za preliv:

1 jajce

2 dl sladke smetane

2 žlici sladkorja

1 vrečka vanilijevega sladkorja

Ostale sestavine:

8 ajdovih (ali navadnih) palačink

mleti sladkor za posipanje

PRIPRAVA

Specite približno 8 malenkost debelejših palačink.

Jajci ločite na rumenjaka in beljaka. Z beljakoma stepite trdi sneg. V skledi dobro skupaj zmešajte skuto, rumenjaka, kislo smetano in vrečko limonovega sladkorja. Če limonovega sladkorja nimate, uporabite 1 dodatno žličko sladkorja in naribano lupinico 1 limone. Nato v mešanico nežno umešajte sneg, nato pa še marmelado.

Na vsako posamezno palačinko dajte 2 žlici nadeva, nato pa najprej prepognite strani palačinke, nato pa palačinko zavijte. Zavito palačinko prenesite na naoljen pekač.

V preliv dobro zmešajte nestepeno sladko smetano, jajce, sladkor in vrečko vanilijevega sladkorja. S prelivom nato prelijte vse nadevane palačinke v pekaču. Pekač za 35 minut postavite v pečico, ogreto na 180°C.

Gratinirane palačinke previdno vzemite iz pečice, počakajte minuto ali dve, nato pa jih potresite s sladkorjem v prahu, razdelite na porcije in postrezite.

Če vam po čudežu ostane kakšna palačinka, jo lahko hranite v hladilniku nekaj dni v neprodušno zaprti posodi ali pa jo zamrznete. Zamrznjeno nato odmrznite na sobni temperaturi ter segrejte v mikrovalovni ali navadni pečici (15 minut na 120°C).