Vlhova je na zimskih igrah na progi Ledena reka v Yanqingu na Kitajskem spisala zlato zgodbo in se vpisala v zgodovino. Osvojila je prvo olimpijsko kolajno v alpskem smučanju za Slovaško.

Šestindvajsetletna Slovakinja je bila glavna favoritka za najvišja mesta po odstopu štirikratne svetovne prvakinje v disciplini Američanke Mikaele Shiffrin v prvi vožnji. A tudi sama v prvem poskusu ni sestavila najboljše vožnje, bila je komaj osma. Nabrala si je 72 stotink sekunde zaostanka za takrat vodilno Nemko Leno Dürr, ki v finalu ni bila kos najboljšim trem. Z zaostankom zgolj 19 stotink sekunde je nato zasedla četrto mesto.

Z izjemno finalno vožnjo pa je slovaška šampionka, ki jo trenira nekdanji trener slovenske šampionke Tine Maze Mauro Pini, nadoknadila zamujeno in se zavihtela na Olimp. Vlhova je bila najhitrejša v finalu. Pini je tudi postavil progo v finalu. Prvo progo pa je zakoličil trener Shiffrinove Mike Day, kar pa ni predstavljalo prednosti za njegovo varovanko.

Vlhova je v Peking pripotovala z izjemno popotnico petih zmag v svetovnem pokalu v tej zimi. Nova olimpijska slalomska prvakinja je stala na stopničkah na vseh sedmih tekmah svetovnega pokala v sezoni 2021/22, od tega na petih na najvišji, le na dveh je na drugem mestu zaostala zgolj za Shiffrinovo, ki na igrah v Pekingu doživlja pravi olimpijski brodolom, po odstopu v veleslalomu, se ji je odstop ponesrečil tudi danes.

V boj za kolajne se je z odlično prvo vožnjo vključila tudi 24-letna Ajdovka Slokarjeva. Zavihtela se je na četrto mesto. V finalu pa je ključno prednost zapravila v spodnjem delu, po napaki pa je že ob prihodu v cilj na četrtem mestu zgrešila najboljše tri. Njen skupni zaostanek je bil minimalen, 22 stotink sekunde.

Bucikova je tako kot na veleslalomski tekmi, ki jo je prav tako končala na 11. mestu, imela znova boljšo finalno kot prvo vožnjo. Osemindvajsetletna Goričanka je na prvi progi zasedala 14. mesto, v finalu je nato pridobila tri pozicije za končno 11. mesto.

Slovenki sta sicer ostali brez odličja. Sta pa obe z uvrstitvijo v najboljšo petnajsterico osvojili točke za razvrstitev na svetovni slalomski startni lestvici.

Slovenki Meta Hrovat in Neja Dvornik sta odstopili v prvi vožnji.

V finalu so se povsem na novo razdelila mesta na vrhu. Druga po prvi vožnji Švicarka Michelle Gisin je bila na koncu šesta, Švedinja Sara Hector, veleslalomska olimpijska prvakinja, tretja po prvi vožnji, je boj za drugo olimpijsko kolajno končala pred ciljem finala z odstopom.