Za najboljšo slovensko uvrstitev na začetku alpskih smučarskih tekmovanj na olimpijskih igrah je s sedmim mestom na veleslalomu poskrbela Meta Hrovat. Kranjskogorčanka je bila v svoji paradni disciplini sedma. Za najboljšo slovensko uvrstitev na največjem tekmovanju doslej pa je v kraljevi disciplini poskrbel Boštjan Kline. Mariborčan se je kot prvi Slovenec na smuku uvrstil med najboljšo deseterico.

Veleslalom izkušenj in presenečenj

Meta Hrovat je imela po prvi progi sijajno izhodišče. Gorenjka je dosegla četrti čas. Zaostala je le za Saro Hector, Katharino Truppe, ki v svetovnem pokalu še ni nikoli bila med najboljšo peterico, in Federico Brignone. Najboljša slovenska veleslalomistka je na drugi progi svoje delo opravila slabše ter nazadovala za tri mesta. Ana Bucik je s 16. mesta po prvi progi napredovala na enajsto, Tina Robnik je z 18. mestom zaostala za pričakovanji, Andreja Slokar pa je kljub napaki in odstopu pokazala boljši obraz na drugi progi.

Olimpijska prvakinja je zasluženo postala Švedinja Sara Hector, ki je tudi sicer najboljša veleslalomistka sezone. Na tekmi številnih presenečenj, na kateri sta denimo že na prvi progi po nekaj zavojih odstopili Marta Bassino in Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova pa se ni uvrstila med prvo deseterico, sta se na zmagovalni oder povzpeli še izkušeni alpski smučarki Italijanka Federica Brignone in Švicarka Lara Gut Behrami, ki je na drugi progi napadala iz ozadja. Omenimo še grd padec Nine O'Brien, šeste po prvi progi. Američanka je namreč grdo padla tik pred ciljem, zato je bila tekma dlje časa prekinjena. Iz ameriškega tabora so sporočili, da si je nesrečna alpska smučarka zlomila golenico in mečnico, uspešno pa je tudi že prestala prvo operacijo.

Klineta ni prehitel nihče

Slovenska smukaška reprezentanca je bila na prvi končni odločitvi iger oslabljena. Na smuku je namreč manjkal za covidom oboleli Martin Čater, ki je na zadnjih tekmah kazal najboljši obraz med Slovenci. Na Kitajskem se je izkazal Boštjan Kline, ki je v cilj pridrvel z desetim časom, v nadaljevanju tekme pa ga ni prehitel nihče. Miha Hrobat je bil 22., debitant na olimpijskih igrah Nejc Naraločnik pa je odstopil. »Uspela mi je zelo dobra vožnja, najboljša v vseh treh dneh, če upoštevam tudi oba treninga. Lahko sem ponosen in vesel,« je bil zadovoljen Boštjan Kline.

Smukaška preizkušnja je bila z vidika razburljivosti izjemno zanimiva. Navdušil je olimpijski prvak Beat Feuz, ki je za desetinko sekunde Francozu Johanu Clareyu preprečil, da bi olimpijski prvak postal 41-letni gospod. Matthias Mayer je bil zadovoljen s tretjim mestom, potem ko je pred osmimi leti v Sočiju osvojil zlato. Le sedem stotink sekunde je za kolajno zaostal presenečenje iger Kanadčan James Crawford. Več kot nasmejanih je bilo po tekmi razočaranih, saj so na novi progi, ki ima med startom in ciljem skoraj 900 metrov višinske razlike, brez prve olimpijske kolajne ostali asi, kot so Italijan Dominik Paris, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in Švicar Marco Odermatt.

Mejnik Matthiasa Mayerja

Ko sijajni Avstrijec Matthias Mayer doseže zmago, o presenečenju ni govora. Kljub temu pa Korošec na včerajšnjem superveleslalomu ni veljal za prvega favorita, saj sta bila v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala razred zase Aleksander Aamodt Kilde in Marco Odermatt. Norvežan se je s tretjim mestom vendarle veselil prve olimpijske kolajne, medtem ko je Odermatt odstopil ter bil po dveh neuspešnih poskusih na smuku in superveleslalomu besen kot ris. Tretjo priložnost bo imel konec tedna na veleslalomu, kjer bo prav tako prvi favorit. Za največje superveleslalomsko presenečenje je poskrbel Ryan Cochran Siegle. Olimpijski podprvak je za zlato kolajno zaostal le za štiri stotinke, kar je najmanjša superveleslalomska razlika v olimpijski zgodovini.

»Na tekmah svetovnega pokala le redko tvegam toliko kot na olimpijskih igrah. Zavedam se, da ima športnik malo priložnosti, da se izkaže na največjem športnem tekmovanju. Včeraj sem šel čez sebe. Ne znam povedati, koliko mi pomeni ubranitev naslova olimpijskega superveleslalomskega prvaka,« se je veselil Matthias Mayer, ki je že pred štirimi leti izboljšal družinski olimpijski superveleslalomski dosežek. Njegov oče Helmut je bil namreč ob prvi olimpijski superveleslalomski izvedbi v Calgaryju drugi. Tudi Ryan Cochran Siegle ima močne alpske smučarske gene, saj je bila njegova mama Barbara Cochran leta 1972 v Saporu olimpijska slalomska prvakinja. Slovenci so nastopili v skladu z dosedanjimi nastopi v sezoni, najboljši je bil Boštjan Kline na 20. mestu. Najboljša slovenska moška olimpijska uvrstitev v superveleslalomu ostaja deveto mesto Tomaža Čižmana iz Calgaryja.