Pred dobrimi 14 dnevi so hokejisti Olimpije v gosteh na prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva premagali Jesenice s 3:0 in že naredili velik korak proti finalu. Na povratni tekmi pred domačimi navijači Ljubljančani niso dovolili presenečenja. Z zadetki Gregorja Koblarja (14), Guillauma Leclerca (17), Jake Šturma (37) in Jake Sodje (42, 60) so premagali Jeseničane s 5:0 (2:0, 1:0, 2:0).

Železarji so v preteklosti v dvorani Tivoli že nekajkrat zmagali z več kot štirimi zadetki razlike, zadnjič lani, ko so v tretji tekmi finala končnice zmagali s 4:0. »Tekme se moramo lotiti z ničle, biti pravi, iti v tekmo na zmago in ne braniti rezultat,« je zato pred povratno tekmo ljubljanske hokejiste opozarjal njihov trener Mitja Šivic, ki je bil lani državni prvak prav z Jeseničani. Očitno so njegove besede padle na plodna tla, kajti po nekaj slabših predstavah v ICEHL so Ljubljančani od prve minute močno pritisnili proti jeseniškim vratom. Toda že v prvih minutah uvodne tretjine je bil izključen Aleksander Magovac, vendar si Jeseničani kakšne resnejše priložnosti niso priigrali. Zato pa se je v 12. minuti sam pred jeseniškimi vrati znašel Jaka Sodja, njegov strel je Oscar Froberg ubranil. Šved v jeseniških vratih je bil nemočen dve minuti pozneje, ko ga je s strelom med nogami premagal Gregor Koblar. Ob prednosti dveh igralcev več, izključena sta bila Gašper Glavič in po napaki jeseniške klopi, ko je bilo na ledu šest igralcev, še Luka Ulamec, je po lepi akciji Ropreta in Tomaževiča plošček v jeseniško mrežo pospravil najboljši strelec Ljubljančanov Guillaume Leclerc.

Bolj izenačena je bila druga tretjina, v kateri so tudi Jeseničani nekajkrat nevarno zapretili. Najbližje zadetku sta bila Gašper Glavič in Erik Pance, ko so imeli jeseniški hokejisti več kot pol minute dva igralca več na ledu. Njihovo neučinkovitost je v 37. minuti kaznoval Jaka Šturm. Dokončno pa je bila jeseniška ladja potopljena na začetku zadnje tretjine. Podobno kot v prvi se je sam pred vrati Froberga znašel Sodja, ki je tokrat zadel v polno, dve minuti kasneje pa postavil končni izid tekme, na kateri so bili zeleno-beli veliko boljši nasprotnik. O tem priča tudi razmerje strelov proti nasprotnikovim vratom. Domači vratar, Paavo Holsa, je ubranil vseh 13 strelov jeseniških hokejistov, veliko več dela pa je imel Froberg, ki je ubranil 28 strelov, pet jih je končalo za njegovim hrbtom. Omeniti še velja, da na zadnjih treh medsebojnih tekmah Jeseničani niti enkrat niso premagali ljubljanskega vratarja.

»Na obeh polfinalnih tekmah smo vrhunsko igrali v obrambi, o čemer priča tudi to, da nismo prejeli zadetka. Jeseničani v Ljubljano niso prišli z belo zastavo, vendar smo dokazali, da lahko igramo na visoki ravni, in se zasluženo uvrstili v finale,« je po tekmi dejal Jaka Sodja, ki je dosegel dva zadetka za Ljubljančane.

S kom bo Olimpija igrala v finalu, bo znano po tekmi med Slavijo junior in kranjskim Triglavom, ki bo 23. februarja v Ljubljani. Finale naj bi bil na sporedu šele sredi aprila.