Anamarija Lampič ni uresničila napovedi, ki jih je dala pred olimpijskimi igrami. V svoji disciplini – sprintu v smučarskem teku – je nedvomno sodila med favoritinje za medaljo. A je ostala brez nje, potem ko je izpadla v polfinalu in je tekmovanje končala na 12. mestu. Že iz četrtfinala se je prebila skozi šivankino uho, po času. Očitno ni bil njen dan.

»To je bil tokrat moj domet. Nisem bila prava Ana, nisem imela dodatne energije. Ne smem biti razočarana, dvanajsto mesto je dober rezultat. Uspeh je že nastopiti na olimpijskih igrah. Jokala ne bom, tudi žalostna nisem. Razmišljam, da mi mogoče manjkajo tekme. En mesec smo bile brez njih in nisem vedela, kam sodim. Švedinje so na vrhu, ker so najmočnejše. So dobra ekipa, ki se na treningih spodbuja, potiskajo se naprej. To meni manjka, nimam tako velike ekipe, ni toliko enakovrednih deklet, da bi druga drugo preganjale po progah. Smuči sicer niso bile rakete, a to ni bil razlog za slabše nastope,« izgovorov ni iskala Anamarija Lampič.

Ni še konec njenih nastopov na igrah. »Najprej bom nastopila na 10 kilometrov v klasiki. To je zato, ker mi manjka energije, občutka za klasični način teka. Ne vem, kaj je z Evo Urevc, po tekmi je bila kar potrta. Zagotovo ji je težko, saj je bilo tudi meni, pa sem normalno trenirala. Sicer nameravava nastopiti še na ekipni tekmi,« je še povedala Lampičeva. Preostale slovenske uvrstitve so bile: 46. Eva Urevc, 55. Anita Klemenčič in 59. Anja Mandeljc. Olimpijska zmagovalka je postala Švedinja Jonna Sundling, dvojno švedsko zmago je zagotovila Maja Dahlqvist, bron je osvojila Američanka Jessie Diggins.

Na tekmi moških je Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo upravičil vlogo favorita. V finalu je bil boljši od Italijana Federica Pellegrina, bron pa je osvojil Aleksander Terentjev pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja. Aleksander Boljšunov, ruski zmagovalec uvodne tekme tekačev v skiatlonu, ni startal. Slovenci so tekmovanje končali v kvalifikacijah. Vili Črv je bil 42. med 90 tekači na startni listi, Miha Šimenc 44., Miha Ličef 65. in Janez Lampič 74.