Hectorjeva je vodila že po prvi vožnji, v finalu pa ubranila prednost za svojo prvo olimpijsko kolajno. V finalu je s prednostjo 28 stotink sekunde osvojila tretje olimpijsko veleslalomsko zlato za Švedsko po Pernilli Wiberg (1992) in Ingemarju Stenmarku (1980).

Švedinja je sicer dobila oba zadnja veleslaloma pred OI na Kronplatzu in v Kranjski Gori, pred tem je zmagala tudi na drugem veleslalomu zime v Courchevelu. Na Kitajsko je pripotovala kot vodilna smučarka v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Srebro je osvojila Brignonejeva, ki je bila pred štirimi leti bronasta. Gut-Behramijeva (+0,72) je bila po prvi vožnji osma, v finalu pa je nadoknadila zapravljeno za drugo olimpijsko kolajno po smukaškem bronu izpred osmih let v Sočiju.

Tik za najboljšo trojico je bila po prvem delu tekmovanja na progi Ledena reka v Yanqingu najboljša Slovenka Hrovatova, ki pa je v finalu izgubila tri mesta, njen končni zaostanek je znašal 1,35 sekunde.

Prva proga je postregla s precejšnjim presenečenjem, ko je že po nekaj zavojih odstopila olimpijska prvakinja iz Pyeongchanga 2018, Američanka Mikaela Shiffrin. V finalu pa se je tik pred ciljem huje poškodovala njena rojakinja Nina O'Brien.

Hectorjeva neprespana odpeljala veleslalom kariere

Švedinja Sara Hactor je na najpomembnejši tekmi kariere odpeljala svoji dve najboljši vožnji za prvo olimpijsko kolajno v veleslalomu. Devetindvajsetletnica, ki jo je zaznamovala poškodba levega kolena pred šestimi leti, je trenutno v najboljši formi v karieri. Kot je dejala, je pred tekmo slabo spala in se je počutila slabo.

Hectorjeva je na zimske olimpijske igre na Kitajskem pripotovala kot vodilna veleslalomistka v seštevku discipline v svetovnem pokalu alpskih smučark. S tremi zmagami v sezoni je napovedala, da jo na Kitajskem zanima zgolj kolajna in še to najžlahtnejša.

To je v finalu tudi uresničila, potem ko je bila najhitrejša na prvi progi. Zmago je označila za »noro«: »Tako sem ponosna, ne morem tega izraziti z besedami. Res sem se trudila in dala vse, kar sem imela. To je preprosto neverjetno.«

Pred odhodom na OI je dobila oba januarska veleslaloma, v Kranjski Gori in na Kronplatzu. Na Zlati lisici je slavila na nemirni podlagi, na tekmi, na kateri sta imeli precejšnje težave obe glavni favoritinji Slovakinja Petra Vlhova in Američanka Mikaela Shiffrin, ki se jima tudi na Kitajskem veleslalom ni posrečil.

Hectorjeva se je med olimpijskimi prvakinjami za Švedsko pridružila Fridi Hansdotter, ki je zmagala na olimpijskem slalomu v Pyeongchangu pred štirimi leti, Pernilli Wiberg, ki ima zlati z OI v Kvitfjellu in Meribelu (1994, 1992), in Anji Pärson, ki je skupaj s Hrvatico Janico Kostelić s šestimi olimpijskimi odličji najuspešnejša med alpskimi smučarkami.

»Ne morem verjeti, tako dobro je. Za to sem delala skoraj vse življenje, neverjetno je, uspelo mi je. Utrujena sem, nisem veliko spala. Ves dan me je sililo na bruhanje, ker nisem toliko jedla,« je še opisala Hectorjeva.

Brignone tretja Italijanka z dvema veleslalomskima olimpijskima medaljama

V sezoni, v kateri pred Pekingom ni bila del najboljše veleslalomske trojice, se je na olimpijskem odru za zmagovalke znova znašla Italijanka Federica Brignone (+0,28), ki je veleslalomskemu bronu iz leta 2018 dodala srebro. Aktualna svetovna prvakinja v veleslalomu Lara Gut-Behrami (+0,72) iz Švice pa je z osmega mesta prve vožnje osvojila bron.

»Super je, samo hvaležna sem. Letos mi nikoli ni uspelo odpeljati dveh res dobrih voženj zaporedoma v veleslalomu. Bili so dobri vmesni časi, a nisem bila tako močna kot danes. Osredotočila sem se na svojo tehniko in dva ali tri dni pred tekmo sem morala znova delati na tem, ker je sneg tako nenavaden. Morala sem ugotoviti, katera je najhitrejša varianta,« je dejala Brignonejeva.

Je tretja Italijanka z dvema veleslalomskima olimpijskima odličjema po Deborah Compagnoni in Albertu Tombi. Compagnojijeva ima dve veleslalomski zlati kolajni (1994, 1998), enako Tomba (1988, 1992).

Osmoljena Shiffrinpva

Med največjimi osmoljenkami prve letošnje olimpijske ženske smučarske preizkušnje na Kitajskem je dobitnica zlate medalje v veleslalomu v Pyeongchangu Mikaela Shiffrin. Američanka, ki namerava nastopiti še na preostalih štirih posamičnih olimpijskih ženskih tekmah, je presenetljivo zapeljala s proge po le sedmih vratcih.

»Ne zgodi se prepogosto, da padem. Res sem imela dober čas do odstopa in res si nikoli ne bi mislila, da bo to del problema,« je bila razočarana Shiffrinova. »Ne bom jokala zaradi tega, ker je to samo izguba energije. Najbolje, kar lahko naredim, je, da grem naprej, se ponovno osredotočim, in počutim se, kot da sem na dobrem mestu za to.«

Hrovat: Za stopničke se ti mora res vse 'poklopiti'

Od štirih Slovenk na startu tekme na progi Ledena reka v Yanqingu sta dve preizkušnjo končali v najboljši enajsterici. Na snegu, na katerem so imele preglavice nekatere največje favoritke, se je zelo dobro znašla Meta Hrovat, ki se je celo spogledovala s kolajno. Tekmo je končala na sedmem mestu, po prvi vožnji je bila četrta.

»Vsaj dvajset nas je v drugi vožnji bilo pripravljenih stopiti na stopničke. A da prideš gor, se ti mora res vse 'poklopiti'. Mi je zmanjkalo nekaj, nisem popolnoma zadovoljna, a sem dala vse od sebe. V zgornjem bolj strmem delu sem smučala dobro, na postavitvi bolj naravnost, kjer ni bilo tolik zavojev, pa sem smučala na podoben način kot v prvi vožnji, nekoliko preveč predolgo okoli vrat, in se je zaostanek nabiral,« je povedala najboljša Slovenka Hrovatova.

Ana Bucik je v finalu pridobila pet mest za končno 11. mesto. Tina Robnik je pridobila tri mesta in tekmo končala na 18. mestu. Andreji Slokar, 20. po prvi vožnji, se napad v finalu ni izšel po načrtih, saj je po napaki odstopila.