Ne le da je zaradi izostanka igralcev iz najmočnejše lige na svetu NHL v Pekingu močno oslabljen turnir v hokeju na ledu, tradicionalno najodmevnejši dogodek zimskih olimpijskih iger, zaradi tega so tudi igre nasploh oropane številnih zvezdnikov, ki bi jih v druščini zimskih športnikov uvrstili med največje. Nikakor pa to seveda ne pomeni, da dogodek na Kitajskem nima »zvezdniške moči«, pri čemer je med tistimi, ki je v tem smislu med najbolj izpostavljenimi, na spisku domala vseh tudi ime ameriškega deskarja na snegu Shauna Whita.

Petintridesetletni Američan je namreč eden izmed tistih redkih športnikov, ki so si zavoljo izjemnih uspehov v karieri pa tudi zaradi vloge, ki so jo imeli pri popularizaciji svojih disciplin, še v času aktivne kariere pridobili status legende. Na olimpijskih igrah je prvič nastopil leta 2006 v Torinu, na štirih, na katerih je tekmoval, pa je v snežnem kanalu zmagal kar trikrat, kar hkrati pomeni tudi, da ima v lasti natanko polovico vseh zlatih olimpijskih odličij v zgodovini tega športa, ki je svoj prostor pod olimpijskim soncem prvič dobil leta 1998 v Naganu. V Pekingu bo tako nastopil že na svojih petih igrah, te pa bodo zanj tudi zadnje. »Mislim, da bo to moje zadnje tekmovanje… Ne, nič ne mislim, to bo zagotovo moje zadnje tekmovanje nasploh, ne zgolj olimpijsko, po tem bom zaključil kariero, kar vse skupaj naredi še bolj posebno,« je namreč na tiskovni konferenci na prizorišču iger sporočil Shaun White.

Razmislek na sedežnici

Kljub temu da ga že dlje časa pestijo številne težave s kolenom in hrbtom, je s to izjavo White presenetil marsikoga. »Malo je krivo to, malo ono, vse skupaj pa se je naposled seštelo v to, da sem se odločil potegniti črto,« je povedal White in dodal, da je odločitev sprejel šele pred kratkim in se zato še zelo dobro spomni trenutka, ko je do nje prišlo. »Med deskanjem sem se izgubil in moral zato na sedežnico, ki jo bolj malo uporabljajo. Ko sem na njej tako sedel povsem sam in v popolni tišini, sem videl za gorami zahajati sonce. In takrat me je 'zadelo', ta simbolični trenutek mi je dal vedeti, da je konec. Po eni strani žalosten in nadrealističen trenutek, po drugi pa tudi vesel in poln radosti,« je še povedal White.

Čeprav so besede Shauna Whita zvenele kot besede nekoga, ki se je že poslovil od kariere, ob čemer je kot enega izmed razlogov navedel vedno težje »trike«, ki jih izvajajo njegovi tekmeci, pa seveda ni nobenega dvoma o tem, da bo skušal tudi v svojem zadnjem nastopu premešati štrene na vrhu. »Tu sem zato, da tekmujem. Vem, da so tekmeci lačni uspeha, a ničesar jim nočem podariti. Že dlje časa imam idejo, kakšen bo moj olimpijski nastop, in če mi uspe, tudi dobra uvrstitev ne bo izostala,« je optimističen White, ki ga kvalifikacije čakajo v sredo zgodaj zjutraj po slovenskem času, finale pa dva dneva pozneje.

Številni rekordi

Da ima nadarjenost za deskanje že prirojeno, je pri Whitu sicer postalo jasno kaj kmalu, pa čeprav je izjemno težko življenjsko preizkušnjo preživel, še preden se je vsega skupaj začel zavedati – preden je dopolnil leto življenja, so ga morali namreč zaradi prirojene napake kar dvakrat operirati na srcu. Z deskanjem na snegu se je, ker je to počel tudi njegov starejši brat Jesse, začel ukvarjati pri šestih letih, pri sedmih pa je že podpisal svojo prvo sponzorsko pogodbo. Ko ni bil na deski na snegu, pa je bil na drugi, rolkarski, na kateri je v mladih letih prav tako dosegel številne uspehe. Pri šestnajstih letih je tako postal poklicni rolkar, potem ko je bil njegov mentor in mu je na začetku poti kar nekaj let zelo pomagal sloviti Tony Hawk, s katerim sta se spoznala v znanem rolkarskem parku v Encinitas v Kaliforniji. »Tony je bil moj junak in preveč me je bilo strah, da bi kar pristopil k njemu in ga ogovoril, zato sem vsakič, ko je prišel, skušal izvesti kaj posebnega, da bi me opazil in mi kaj rekel. In me tudi je,« se je začetkov svoje kariere v rolkanju spomnil Shaun White, ki je tudi v tem športu dosegel izjemne uspehe in bil prvi, ki je nastopil tako na letnih in zimskih »igrah X« ter na obojih v dveh različnih športih dosegel zmago. »Igre X« so bile sicer sploh prizorišče številnih Whitovih uspehov, saj je na njih v rolkanju in deskanju na snegu skupno zbral kar 23 kolajn (15 zlatih, 5 srebrnih in 3 bronaste), kar je največ v zgodovini.

Nekaj časa je White uspešno vzporedno peljal tako kariero rolkarja kot kariero deskarja na snegu, v kateri je med profesionalce stopil še prej, pri trinajstih letih. Nekdaj bujna rdeča pričeska, ki je danes le še spomin, mu je prinesla tudi vzdevek »leteči paradižnik«, številni uspehi v športu pa splošno prepoznavnost in številne bogate sponzorske pogodbe ter nastope v nekaterih filmih in televizijskih serijah. Poleg vsega pa je White tudi glasbenik in igra kitaro v skupini Bad Things, s katero je povezana tudi edina črna pika njegove kariere – leta 2016 ga je bobnarka skupine Lena Zawaideh namreč obtožila spolnega nadlegovanja, tožba pa se je leto pozneje končala z zunajsodno poravnavo.