Antoine de Saint-Exupery je Malega princa napisal med bivanjem v New Yorku in na Long Islandu, kjer je med drugo svetovno vojno živel v izgnanstvu. Alegorična pravljična zgodba o malem svetlolasem dečku je bila njegovo zadnje delo, preden je julija 1944 umrl v letalski nesreči.

Knjiga je bila prvič objavljena v New Yorku aprila 1943, v Franciji pa tri leta pozneje. Z več kot 200 milijoni prodanih izvodov je Mali princ najbolj znano, najbolj prevajano in najbolj brano delo francoske književnosti.

Avtor je spomladi leta 1943 pred odhodom v Severno Afriko rokopis predal prijateljici Silvii Hamilton, ki ga je leta 1968 prodala Morganovi knjižnici in muzeju v New Yorku.

Direktor Morganove knjižnice in muzeja, Colin Bailley, je za radijsko postajo France Info povedal, da je Saint-Exuperyjev rokopis, ki do danes še nikoli ni zapustil ZDA, njihov največji zaklad.

Razstava A la rencontre du Petit Prince (Srečanje z malim princem), ki obsega 600 eksponatov, vključno s številnimi, večinoma še neobjavljenimi in nerazstavljenimi akvareli, fotografijami, pesmimi, časopisnimi izrezki in odlomki iz Saint-Exuperyjeve korespondence, bo od 17. februarja do 26. junija na ogled v Muzeju dekorativne umetnosti v Parizu.