Pevka je umrla v bolnišnici v Mumbaju, potem ko so jo 11. januarja sprejeli na enoto za intenzivno nego s simptomi covida-19. Oblasti so napovedale državni pogreb in dvodnevno državno žalovanje.

»Prihodnje generacije si jo bodo zapomnile kot zagovornico indijske kulture, katere melodični glas je imel neprimerljivo sposobnost očarati ljudi,« je dejal indijski premier Narendra Modi.

»Imela je širok razpon in bila zmožna izvesti zapletenejše melodije kot prejšnji neizurjeni pevci,« je povedal indijski skladatelj Anil Biswas.

»Strtega srca, a blagoslovljen, da sem poznal in ljubil to neverjetno dušo. Lata ima mesto v naših srcih, ki ga nikoli ne bo vzel nihče drug. Tako močno je s svojo glasbo vplivala na naša življenja,« je dejal bollywoodski igralec Anil Kapoor, mednarodno najbolj znan po vlogi voditelja iger v filmu Revni milijonar, ki je prejel več oskarjev.

Lata Mangeshkar se je rodila leta 1929 v Indoreju v osrednji Indiji. Z glasbo se je začela ukvarjati zgodaj, že pri petih letih je namreč pela v gledaliških uprizoritvah svojega očeta. Ko je bila stara 13 let, je oče umrl in primorana je bila prevzeti vlogo skrbnice za štiri mlajše brate in sestre. Družina se je leta 1945 preselila v Mumbaj.

Stalnica bollywoodskih uspešnic

Tam je nadaljevala kariero pevke za playback - zapela je skladbe, ki so jih nato posnemali igralci. Njen glas je kmalu postal stalnica bollywoodskih uspešnic. Skupaj z mlajšo sestro Asho Bhonsle je več kot pol stoletja prevladovala v bollywoodski glasbi, mnogi pa jo štejejo za največjo playback pevko indijske filmske industrije.

Njen opus je vključeval nabožne in klasične albume ter obsega okoli 27.000 pesmi v več deset jezikih, vključno z angleščino, ruščino, nizozemščino in svahilijem.

Lata Mangeshkar je bila leta 2001 nagrajena z Bharat Ratno, najvišjim civilnim priznanjem Indije, leta 2009 pa je prejela francosko legijo časti kot priznanje za njen prispevek k indijski glasbi in kinematografiji.