Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, si je petdnevni spektakel, ki je tradicionalno potekal v gledališču Ariston, znova ogledalo na milijone gledalcev.

Pevec italijansko-egiptovskih korenin Mahmood je na sanremskem festivalu zmagal že leta 2019 s skladbo Soldi, tokrat pa je nastopil v duetu z mladim Blancom. Čeprav izvorno raper, je letošnja zmagovalna skladba klasična italijanska 'kancona'.

V soboto so znova nastopili vsi letošnji tekmovalci, sledilo je zapleteno glasovanje. Zmagovalca bosta, razen če se ne bosta temu odpovedala, predstavljala Italijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, ki ga bo gostil Torino.

Drugouvrščena Tržačanka Elisa je sodila med favorite za letošnjo zmago. Tudi ona je na Sanremu že slavila, in sicer leta 2001 s skladbo Luce.

Del italijanske pop kulture

Glasbeno tekmovanje pa je le del spektakla, ki se je z leti usidral kot del italijanske pop kulture. O priljubljenosti Sanrema, ki ne gre nikoli iz mode, priča tudi udeležba nekaterih velikanov italijanske popevke, kot sta tretjeuvrščeni Gianni Morandi in Massimo Ranieri. Pri 82. letih se je v glasbene boje podala tudi Iva Zanicchi, ki je na Sanremu slavila trikrat.

Izjemno zanimanje javnosti vsako leto poleg tekmovalcev zbudijo tudi gostje. Uvodni večer se je voditelju Amadeusu pridružila igralka Ornella Muti, v sredo pa pevka Laura Pausini, ki jo je prav Sanremo pred skoraj 30 leti izstrelil med zvezde.

Prav Laura Pausini bo poleg glasbenika Mike in voditelja Alessandra Cattelana vodila letošnjo Evrovizijo maja v Torinu. Italija si je priborila organizacijo tekmovanja po lanski zmagi skupine Maneskin, ki je pred tem slavila na Sanremu.

S stoječimi aplavzi se je sanremsko občinstvo v torek poklonilo tudi preminuli igralski divi Monici Vitti.