Mnogi ljubitelji alpskega smučanja v Sloveniji in drugod po Evropi so se zbudili sredi noči, da bi lahko spremljali enega od smučarskih vrhuncev olimpijskih iger. Kot se je kasneje izkazalo, je bilo to zaman, saj je bil veter na območju novega smučarskega središča Xiaohaituo Mountain v okrožju Yanqing nad Pekingom premočan.

Na startu štiri Slovenke in trije Slovenci

Ženski veleslalom v Yanqingu ostaja na ponedeljkovem sporedu, ki mu bo zdaj dodan še moški smuk. Tega bodo skušali izpeljati med prvo in drugo vožnjo ženskega veleslaloma.

Smuk se bo tako začel ob 12. uri po lokalnem času, oziroma ob petih po srednjeevropskem času. Prva vožnja ženskega veleslaloma bo po novem ob 9.30 po lokalnem času, ob 2.30 po slovenskem, druga vožnja pa nato ob 14.30 po lokalnem, ob 7.30 po slovenskem.

Na startu veleslaloma bodo štiri Slovenke Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik in Andreja Slokar. Na startu smukaške olimpijske preizkušnje, ki danes niso pognali na progo, bodo trije Slovenci Miha Hrobat, Boštjan Kline in Nejc Naraločnik.

Ob 7.00 po slovenskem oziroma 14.00 po lokalnem času je bil danes zadnji možni začetek smukaške preizkušnje. A se je nekaj po šesti uri tekmovalna žirija odločila za odpoved in preložitev smuka. Kot so zapisali, »v interesu varnosti in ker niso mogli zagotoviti za vse tekmovalce enakovrednih pogojev.«

Hitrost vetra do 40 km/h

Celotna trasa proge je namreč povsem odprta, konfiguracija terena ne nudi nobene zaščite pred vetrom. Ta je danes na vrhu proge dosegal hitrost sunkov nad 40 kilometrov na uro.

Olimpijska tekmovanja v alpskem smučanju na zimskih igrah na Kitajskem so se tako začela s prvo odpovedjo. Smučarji so po več kot treh urah čakanja, prvi termin je bil ob 11. uri po lokalnem, četrti uri zjutraj po srednjeevropskem času, izvedeli, da se bodo morali odpraviti v hotel, ne da bi se pomerili za prvi komplet olimpijskih kolajn na Kitajskem.

Na startnem seznamu je bilo 43 tekmovalcev, 12 manj, kolikor jih je na drugem treningu smuka preizkusilo progo. Veter je pred tem na smukaški progi povzročil že odpoved sobotnega tretjega in zadnjega treninga.

Prvi favorit za zmago v smuku je Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki vodi v smukaškem seštevku svetovnega pokala. V ožji krog favoritov sodijo še vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev, Švicar Marco Odermatt, njegov moštveni kolega Beat Feuz, nosilec štirih zmag v smukaškem seštevku, ter avstrijski dvojec Vincent Kriechmayr in Matthias Mayer, slednji je zmagal na olimpijskem smuku pred osmimi leti v Sočiju.

Norvežan Aksel Lund Svindal, olimpijski prvak iz Pyeongchanga, je že končal tekmovalno pot in na Kitajskem ne bo branil olimpijskega naslova v kraljevski disciplini.

Po današnji prestavitvi si Kilde ni preveč belil glave. »Moramo biti potrpežljivi in se pravilno odločiti,« je dejal. »V bistvu nimamo kaj veliko storiti. Če bo priložnost, tudi majhna, da izpeljemo dirko varno, bomo morali to vzeti, tudi če bo pihalo. Konec koncev je to alpski šport.«