Na stadionu Ptičje gnezdo sta slovensko zastavo ponosno nosila alpska smučarka Ilka Štuhec in deskar na snegu Rok Marguč, ki je zamenjal Žana Koširja. Košir je bil ob prihodu v Peking pozitiven na koronavirus, tik pred otvoritveno slovesnostjo pa je že zapustil izolacijski hotel.

Slavnostna govora ob odprtju iger sta imela predsednik organizacijskega odbora iger Cai Qi in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Olimpijsko zaprisego sta v imenu športnikov prebrala smučarski tekač Wang Qiang in deskarka Liu Jiayu, igre pa je za odprte razglasil kitajski predsednik Xi Jinping.

Prve končne odločitve bodo znane že danes, ko bo imela svoje adute v rokah s smučarskimi skakalkami tudi Slovenija. Včeraj so opravile še zadnji preizkus skakalnice; Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar in Špela Rogelj so bile na treningih odlične, zato apetiti po kolajni naraščajo.Kitajci so s slavnostnim odprtjem in zaprtjem poletnih OI pred 14. leti, ki je prav tako potekalo v ikoničnem stadionu, navdušili svet, tokrat pa naj bi bila slovesnost po besedah organizatorjev »preprosta, varna in krasna«.

Slovesnost je trajala nekaj več kot uro in pol, štela pa naj bi okoli 3000 sodelujočih, od tega približno 90 odstotkov študentov. Za primerjavo, otvoritev leta 2018 je trajala štiri ure. Za režijo je tudi tokrat poskrbel najbolj znani kitajski filmski režiser 71-letni Zhang Yimou.