Feri Lainšček (ilustrirala Neda Hafner): Med nama je angel (Litera, 2021)

»Na večni tehtnici dobrega in zla je namreč ravno ljubezen tisto, kar zmeraj znova pomaga na strani dobrega, da nas zlo ne povleče dokončno navzdol,« so besede Ferija Lainščka, s katerimi je na pot pospremil svojo novo pesniško zbirko. V njej je zbrana ljubezenska lirika, ki občutje ljubezni orisuje v širšemu krogu bralcev zelo všečni obliki, kar zagotavlja priljubljenost Lainščkove ljubezenske poezije. Knjiga je opremljena z minimalističnimi ilustrativnimi posegi Nede Hafner.

Koraljka Milun (ilustrirala Ana Vujasić): Baton in Roki (KUD Sodobnost International, 2021)

Zgodbe o otrocih in psih so vedno privlačne. Tudi zgodba Baton in Roki hrvaške pisateljica Koraljke Milun bo pritegnila mlade bralce. Deček Roki najde na ulici pasjega mladička. Skupaj rasteta in skupaj se podajata v razburljive avanture. Skupaj se soočata s sosedi, ki mislijo, da je črni pes nevaren. In kaj stori mama, ko izgineta? Zgodba Baton in Roki je hrvaška Sreča na vrvici, zgodba o neskončnem prijateljstvu in predanosti, ki kljubuje nasprotovanju okolice.

Perumal Murugan (prevedla Irena Levičar): Delno ženska (Cankarjeva založba (Moderni klasiki), 2021)

Perumal Murugan je najvidnejši tamilski avtor. V romanu Delno žensko raziskuje odnos indijske družbe do žensk, ki ne izpolnjujejo tradicionalnega temeljnega poslanstva nadaljevanja rodu. Tematika je v Indiji tabu. Avtor se je zaradi vznemirjenja javnosti odrekel najvišji indijski literarni nagradi, za katero je bil nominiran. Čeprav se zgodba dogaja v drugi kulturi in času britanske kolonizacije, ponuja razmislek o mestu ženske v sodobnem svetu.

Isabel Allende (Prevedla Vesna Velkovrh Bukilica): Paula (Založba Sanje, 2022)

Zgodbo Paula je čilska pisateljica Isabel Allende zapisovala ob hčerkini bolniški postelji. Tako je nastala zelo intimna avtobiografija, zbirka pisateljičinih spominov na otroštvo, razmišljanj, najtemnejših družinskih skrivnosti, ki naj bi jih prebrala njena šestindvajsetletna hči, ko se prebudi iz kome. Pisateljica je zapisala, da je bilo pisanje knjige katarzično, hkrati pa jo je rešilo popolnega obupa ob hčerkini bolezni in ne nazadnje tudi smrti.

Dan Podjed (ur.), Katarina Polajnar Horvat (ur.): Nevidno življenje odpadkov (Založba ZRC, ZRC SAZU, 2022)

Knjiga Nevidno življenje odpadkov je zbir ugotovitev več let trajajočega istoimenskega projekta, s katerim so raziskovalci skušali ugotoviti, kako ljudje v gospodinjstvih ravnajo z odpadki. Toda vmes se je zgodila pandemija in odpadki so nas dobesedno zasuli. Zato je večdisciplinarni pogled na odpadke ta hip resnično prava usmeritev, če želimo osmisliti svoj odnos do zavržene obleke, embalaže hrane, uporabljenih testov in milijonov mask, ki razmetane ležijo po naravnem okolju.