Na začetku tedna je odjeknila vest, da je Darko Jorgić na svetovni namiznoteniški lestvici krepko izboljšal slovenski mejnik, saj je z 22. mesta napredoval na 17. Skok je bil posledica odličnih iger na mednarodnih tekmovanjih, potem ko je Svetovna namiznoteniška organizacija (ITTF) s precejšnjo zamudo prištela nove točke. Razlog je bil skoraj dveletno neigranje kitajskih igralcev na mednarodnih turnirjih, tudi sicer je bilo v času pandemije po svetu zelo malo močnih tekmovanj.

Jorgić šesti Evropejec

Hrastničan si je zagotovil skok s petimi izjemnimi dosežki. Za uvrstitev v četrtfinale olimpijskih iger je prejel 350 točk, za osmino finala svetovnega prvenstva 175 točk, za uvrstitev v polfinale OP Slovenije 140 točk, največ točk pa sta mu prinesla lanska uspeha v Katarju, ko je za uvrstitev v finale in polfinale turnirjev WTT Star Contender v Dohi prejel 420 in 210 točk. Ob tem kaže poudariti, da tudi na najnovejši svetovni lestvici po zapleteni formuli ostaja 20 odstotkov starih točk. Če bi ITTF upoštevala le zadnje turnirje, kot je bila praksa pred svetovno zdravstveno krizo, bi bil Darko Jorgić celo osmi (!) igralec sveta. Na svetovni lestvici je šesti najboljši Evropejec. Pred njim so Nemci Dimitrij Ovčarov (6.), Timo Boll (8.) in Patrick Franziska (14.), Anglež Liam Pitchford (13.) in Šved Mattias Falck (15.), za njim med najboljšo dvajseterico Šved Truls Moregard (18.) in Francoz Simon Gauzy (20.). Najboljša na svetu sta Kitajca Fan Zhedong in Ma Long, na tretje mesto pa se je povzpel Brazilec Hugo Calderano.

»Že nekaj časa sem čakal novo svetovno lestvico, ki zaradi vseh zapletov z virusom ni in ni ugledala luči sveta. Vedel sem, da se bom povzpel pod dvajseto mesto. Novice sem bil zelo vesel, saj sem z njo končno dosegel enega svojih velikih ciljev. Res je, da bi bil po nekaterih izračunih lahko še boljši. A menim, da je prav, da delam postopne korake, zato je morda še bolje tako, kot je,« nam je včeraj iz Nemčije sporočil Darko Jorgić ter na vprašanje, ali je s prebojem zadovoljil svoje cilje, odločno odgovoril: »Preboj med najboljših dvajset igralcev sveta je bil moj začetni cilj, ki ga želim nadgraditi. Poznam pot. V prvi vrsti moram še naprej trdo delati na treningih. Za preboj med najboljših deset igralcev na svetu bom moral zmagovati takšne tekme, kot je bil denimo finale v Dohi, ki sem ga izgubil s Hugom Calderanom. Poznam tudi igralce, ki jih bom moral premagovati, veliko med njimi sem jih tudi že. In to večkrat. Na olimpijskih igrah sem premagal Liama Pitchforda in Tomokazuja Harimota, ki sta na lestvici pred mano, trikrat zapored sem premagal tudi Mattiasa Falcka.«

Saarbrücken januarja v treh tekmovanjih brez poraza

Jorgić je na svetovni lestvici napredoval v času največjih uspehov svojega delodajalca iz Saarbrückna. Nemški klub je januarja igral osem dvobojev in prav vse tudi dobil. V nemški ligi je bil s 3:1 boljši od Grenzaua (Jogić ni igral), s 3:1 od Werderja (Slovenec je s 3:2 premagal Mattiasa Falcka), s 3:1 od Grünwettersbacha (s 3:2 je bil boljši od Tobiasa Rasmussna) in s 3:0 od Ochsenhausna (s 3:0 je nadigral Simona Gauzyja). Saarbrücken z dvanajstimi zmagami in tremi porazi v nemškem prvenstvu zaseda drugo mesto za vodilno Borussio Düsseldorf (14 zmag in en poraz).

Jorgićev klub je minuli mesec osvojil nemški pokal, potem ko je v polfinalu po velikem preobratu s 3:2 premagal Mühlhausen, v finalu pa s 3:1 favorizirano Borussio Düsseldorf. Najboljši slovenski igralec je v polfinalu s 3:1 premagal Avstrijca Daniela Habesohna, skupaj s Čehom Tomasom Polanskym pa je bil uspešen tudi v odločilni igri dvojic. V finalu je Jorgić s 3:1 premagal Šveda Antona Källberga. V ligi prvakov se je Saarbrücken po dveh zmagah s 3:0 in 3:2 proti francoskemu Hannebontu uvrstil v polfinale. V tem tekmovanju je Jorgić doživel edini januarski poraz, ko ga je s 3:2 premagal Šved Anders Lind, s 3:0 pa je bil boljši od Egipčana Omarja Assarja in Belgijca Cedrica Nuytincka.

»Z osvojitvijo pokalne lovorike smo uresničili enega od ciljev v tej sezoni. Saarbrücken je dolgo časa čakal lovoriko, ki jo je osvojil pred desetimi leti z Bojanom Tokićem. Pokalu smo namenili velik poudarek, na turnir pa smo z vsemi zmagami bližnje preteklosti prišli zelo samozavestni. Vzdušje v moštvu je res fantastično,« odgovarja 17. igralec sveta. »V vsak dvoboj vstopimo z željo, da jaz ali Patrick Franziska dobiva po dva posamična dvoboja, Tomas Polansky pa enega. Imamo pa močnega aduta tudi v igri dvojic, kjer se s Polanskim ujameva vse bolje,« pravi 23-letni namiznoteniški igralec in dodaja, da v tej sezoni v ekipi nimajo več sijajnega Kitajca Shanga Kuna, s katerim bi bili celo proti Borussii iz Düsseldorfa (Timo Boll, Kristian Karlsson in Anton Källberg) favoriti.

Februarski vrhunec v Franciji

Naslednji veliki posamični izziv čaka Jorgića zadnji februarski konec tedna, ko bo najboljših 16 evropskih igralcev igralo na turnirju na izpadanje v Montreauxu. Predlani je bil Jorgić na turnirju Top 16 v Franciji finalist, lani je v Solunu izgubil v četrtfinalu. »V Montreauxu me čaka eden najpomembnejših turnirjev v tej sezoni. Namenjam mu ogromno pozornost. Vsekakor bi rad ponovil predlanski uspeh. Lani sem v četrtfinalu naletel na previsoko oviro, saj Mattiasa Falcka pred tem nisem premagal še nikoli, po porazu v Grčiji pa trikrat zapored v ligaških tekmah in pokalu. Trenutno sem res v vrhunski formi, kar sem pokazal na zadnji tekmi proti Simonu Gauzyju, ko sem bil prepričljivo boljši s 3:0,« je optimističen Jorgić.

Pred odhodom v Francijo čakajo Saarbrücken dvoboji v nemškem prvenstvu, 20. februarja pa prva tekma polfinala lige prvakov proti Borussii iz Düsseldorfa (povratna bo 3. marca). »Premagati Borussio na dveh tekmah je težje kot na eni, kar smo si priborili v nemškem pokalu. Vsi verjamemo, da smo se sposobni uvrstiti v veliki finale. Navsezadnje smo pred štirimi leti, v moji prvi sezoni v Saarbrücknu, ko še nisem bil tako uveljavljen igralec kot sedaj, z morda slabšo ekipo dvakrat premagali Borussio,« kaže Darko Jorgić svoj in klubski zmagoviti karakter.