V petih najmočnejših evropskih nogometnih ligah se je končal zimski prestopni rok. Že po tradiciji so največ trgovali klubi v angleški ligi, kjer so realizirali kar osem od desetih največjih prestopov.

Najbolj zapravljiv Newcastle

Prvi zvezdnik januarskega prestopnega roka je 21-letni srbski nogometni as Dušan Vlahović, trenutno najboljši strelec serie A s 17 goli na 21 tekmah, ki je iz Fiorentine prestopil v Juventus. To je povzročilo val ogorčenja v Firencah, saj so navijači okrog stadiona Artemio Franchi razobesili transparente z žaljivo vsebino, na katerih so nekdanjega igralca Partizana zmerjali s ciganom in gobovcem (vzdevek za navijače Juventusa), zapisali pa so tudi grožnje s smrtjo. Kluba sta se kljub besu navijačev dogovorila za prestop, za katerega bo Fiorentina prejela rekordnih 81,6 milijona evrov odškodnine in morda še deset milijonov bonusov. Srbski reprezentant je podpisal petletno pogodbo za letno plačno sedem milijonov evrov neto.

Čeprav je petouvrščeni klub italijanske lige Juventus za zimske okrepite porabil 97,7 milijona evrov – švicarski vezist Denis Zakaria je prišel iz Borussie Mönchengladbach za 8,6 milijona evrov, Federico Gatti pa iz drugoligaša Frosinoneja za 7,5 milijona evrov – je po vložku šele na drugem mestu. Po pričakovanju je največ investiral Newcastle, ki se v Angliji krčevito bojuje za obstanek in je trenutno šele na 18. mestu. Novi lastniki – investicijski fond iz Savdske Arabije – so »pokazali mišice«, saj so za štiri okrepitve porabili 108,2 milijona evrov. Na St. James Park so prišli vezist Lyona Bruno Guimaraes (44 milijonov), napadalec Burnleya Chris Wood (33 milijonov) ter branilca Atletica Madrid Kieran Trippier (16,2 milijona evrov) in Brightona Dan Burn (15 milijonov evrov), ki tako spadajo med 15 najdražjih letošnjih zimskih prestopov.

Barcelona z najbolje plačanim igralcem angleške lige

V središču zanimanja je bila tudi obubožana Barcelona. Z nakupom Ferrana Torresa za 55 milijonov evrov je okrepila napad, medtem ko je Pierr Emerick Aubameyang iz Arsenala v zadnjih urah prestopnega roka prišel kot prost igralec. V Londonu so bili srečni, da so se rešili Gabonca, ki jim je povzročal težave na igrišču in zunaj njega. Znebili so se tudi njegove visoke tedenske plače 420.000 evrov, s katero je bil najbolje plačani igralec premiershipa. V Barceloni bo igral za veliko nižjo plačo. Še pred nekaj dnevi je imel trener Barcelone Xavi o Aubameyangu naslednje mnenje: »Je pravi morilec, ko mu nasprotniki dajo veliko prostora, ampak tega pri Barceloni ni. Barca ne potrebuje takšnega igralca, ampak potrebuje napadalca, ki se zna gibati, ko je prostora zelo malo. Težko je najti napadalca, ki bi se lahko prilagodil Barceloni. To sta počela Eto'o in Suarez. Idealen bi bil Neymar.« Francoza Ousmaneua Dembeleja, ki je bil naprodaj, ni želel kupiti nihče (Newcastle, PSG, Tottenham, Chelsea…) in je ostal na Nou Campu, kjer verjetno ne bo igral.

Za usluge kolumbijskega reprezentanta Luisa Diaza se je bila prava zakulisna vojna med klubi. Ker je bil na reprezentančni akciji, je trener Liverpoola Jürgen Klopp v Južno Ameriko poslal delegacijo kluba, da ga je za 45 milijonov evrov »ugrabila« pred Manchester Unitedom in Tottenhamom. Prestopa najbolj izpostavljenih zvezdnikov Kyliana Mbappeja in Erliga Haalanda se nista zgodila.