Z mRNK so se številni znanstveniki ukvarjali že desetletja, je pojasnila Kariko. »Tudi sedaj številni moji kolegi delajo na tem, da bi bilo cepivo čim prej na voljo,« je dodala.

Poudarila je učinkovitost cepiva in pojasnila, da so stranski učinki pri mRNK cepivu minimalni, tudi v primerjavi z drugimi cepivi.

Zavrnila je tudi strah nasprotnikov cepiva, da lahko mRNK spremeni naš dedni zapis. »Da se RNK vgradi v DNK, rabiš posebne encime, ki niso na voljo. Popolnoma sem prepričana, da to ni mogoče, takšen mehanizem ne obstaja,« je poudarila. Ob tem je mRNK tudi zelo nestabilen in ga telo hitro izloča, je dodala.

67-letna Kariko sicer nikoli ni nameravala razviti mRNK cepiva, ampak terapijo za raka, na kateri še vedno dela. Na sintetiziranju mRNK je začela delati že kot študentka na Madžarskem v 70. letih prejšnjega stoletja, s tem pa nadaljevala tudi ob selitvi v ZDA, kjer je bila zaposlena na univerzi Pensilvanija. Leta 2013 se je zaposlila pri takrat malo poznanem nemškem BioNTechu, kjer nadaljuje svoje raziskave.