Največ zaslug za to ima danes že pokojni ustanovitelj podjetja Štefan Čebašek, ki je pot začel kot majhen trgovec z gradbenim materialom. Danes Tinex zaposluje že 70 ljudi in se po višini letnih prihodkov bliža mejniku 20 milijonov evrov. Tradicijo podjetja, ki je bilo leta 2019 nominirano za gazelo gorenjske regije, po Štefanovi smrti uspešno nadaljujeta žena Marija Čebašek in hči Andreja Jeraj.

Priznani tuji partnerji so jim odpirali vrata

Zgodbo Tinexa sta leta 1990 začela pisati njegova ustanovitelja, prijatelja Štefan Čebašek in Tine Dermastja. Najprej sta v Kranju ustanovila trgovino za prodajo gradbenega materiala. Ker prva leta niso bila uspešna, se je Čebašek leta 1993 preusmeril in ustanovil specializirano prodajalno tehnične opreme. Njegov cilj je bil postati vodilni trgovec za prodajo ležajne in tesnilne tehnike v Sloveniji. Leta 1994 je mlado kranjsko podjetje podpisalo partnersko pogodbo z nemškim koncernom Schäffler Group za zastopstvo ležajev blagovne znamke FAG na slovenskem trgu. Priznani nemški partner je Tinexu odprl poti do novih partnerstev in že leto pozneje so podpisali pogodbo z nemškim proizvajalcem tesnil Freudenberg. Sledile so nove pogodbe za zastopstva: INA, vodilni proizvajalec igličnih valjčnih ležajev in linearne tehnike, Merkel, največji evropski proizvajalec tesnil, KGM, proizvajalec ležajnih kroglic, in Ziller, proizvajalec specialnih kovinskih obročev za tesnjenje ležajev vseh vrst.

Partnerstva so prinašala prve sadove, zato se je Čebašek odločil za nadaljnji razvoj in širitev dejavnosti. Leta 2005 je ustanovil podjetje Tinex Industrijska diagnostika, s katerim je kupcem ponudil novo storitev: sistematični nadzor strojne opreme. Danes to podjetje spada med vodilne specialiste v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Čebašek je leta 2011 ustanovil center za razrez linearnih komponent in jermenov, s čimer se je dobavni čas obeh proizvodov občutno skrajšal, še dve leti pozneje pa lastno proizvodnjo struženih tesnil. V poslovni coni Šenčur je podjetje leta 2014 začelo graditi sedem milijonov evrov vreden poslovni objekt, v katerem je Čebašek nameraval združiti vse dejavnosti, vendar odprtja ni dočakal. Lastništvo družbe je takrat prešlo v roke žene Marije Čebašek in hčere Andreje Jeraj.

V očetove čevlje stopila hči

Tako rekoč čez noč se je bilo treba odločiti, ali ohraniti podjetje v družinskih rokah in kdo ga bo vodil. Štefan Čebašek je v bolnišnici sprejel odločitev, da bo vodilno mesto prevzel Uroš Frantar, ki je od leta 2008 v podjetju vodil številne projekte: od širitve prodajnega programa do vpeljave proizvodnje, zadolžen pa je bil tudi za zgraditev nove poslovne stavbe. »Ni me strah izzivov. Verjel sem v to zgodbo, zaupal sem ljudem v ekipi, vedel sem, kakšen potencial ima, in se nisem obremenjeval s tem, kakšno breme mi bo to prineslo,« je iskren prvi mož podjetja Uroš Frantar. »Sama o vodenju podjetja nisem vedela veliko. Štefan je imel za posel zelo dobro intuicijo pa tudi pogum. Tega nima vsak podjetnik. Če si pogumen, lahko v poslu zmagaš, lahko pa tudi propadeš,« pravi Marija Čebašek. Na pomoč ji je priskočila tudi hči Andreja Jeraj, ki ni vedela, kako velik zalogaj bo stopiti v očetove čevlje.

Jerajeva se je v Tinexu sprva ukvarjala z izvozom, danes pa skrbi predvsem za kontroling, izobraževanje zaposlenih in razvoj organizacijske kulture. »Smo eno redkih družinskih podjetij, ki imajo funkcijo poslovodenja ločeno od lastništva. Uroš je v našem družinskem podjetju delal že pred očetovo smrtjo in tudi danes odlično sodelujeva.« Danes je v Tinexu zaposlenih že 70 ljudi. Rastejo tudi prihodki podjetja. V letu 2020 je ustvarilo skoraj 18 milijonov evrov prometa, pod črto pa je ostalo 1,2 milijona evrov čistega dobička. Tudi načrti podjetja so smeli. »Naš cilj je, da do leta 2025 povečamo prihodke še za 30 odstotkov. Vsako leto dosegamo od 10- do 20-odstotno rast,« pove Andreja Jeraj.

Rast s širjenjem programa

Rast podjetja ohranjajo s širjenjem programa, ki ga vsako leto dopolnjujejo. Med drugim so pridobili proizvodno franšizo Freudenberga, največjega svetovnega proizvajalca tesnil. »Poleg tega, da izdelujemo hidravlična tesnila za matično tovarno v Nemčiji, smo lani začeli proizvajati še za francoski trg,« poudari Frantar. Njihov uspeh je po njegovem mnenju skupek različnih aktivnosti, a med najpomembnejšimi je odzivnost. Pomembna konkurenčna prednost je tudi, da imajo vse storitve, vključno z zalogo in proizvodnjo, združene pod eno streho. »Naše stranke nas prepoznavajo kot zanesljivega partnerja, obenem pa jim ne prodajamo zgolj izdelkov, temveč rešitve,« pravi Andreja Jeraj. Glavnino prihodkov še vedno ustvarijo na slovenskem trgu, vse pomembnejša pa je tudi tujina, kjer vidijo veliko možnosti za širitev poslovanja. Vsako leto v svoj portfelj dodajo kakšnega novega dobavitelja ali pridobijo zastopstvo, aktivno tržijo že okoli 60 blagovnih znamk.

Zgodbe družinskih podjetij nastajajo v sodelovanju z EY Slovenija, ki od leta 2014 vsako leto izda knjigo desetih zgodb slovenskega družinskega podjetništva.