Startup sta ustanovila Valentina Metež, ki je njegova direktorica, in Milorad Drljača, ki je kot lastnik dveh restavracij v Ljubljani tuhtal, kako bi uredil nabavo, saj bi si s primerjanjem cen lahko bistveno zmanjšal nabavne stroške. Nastala je platforma Proky, ki sta jo soustanovitelja lani začela razvijati s širšo ekipo. Da sta na pravi poti, je potrdilo sofinanciranje Slovenskega podjetniškega sklada na razpisu P2 za inovativna podjetja, sicer pa se je podjetje financiralo iz lastnih sredstev. »Preden je platforma začela sredi septembra lani delovati na celotnem slovenskem trgu, smo jo pol leta testirali z nekaj restavracijami,« pojasnjuje Valentina Metež. »V tem času smo pridobili 40 dobaviteljev, ki jo redno uporabljajo.« Dodaja, da je mogoče na platformi naročati tudi pri dobaviteljih, ki je ne uporabljajo aktivno, tako da je njihovo število preseglo dvesto, na željo uporabnikov pa dodajajo še nove.

Tudi zmanjšanje odpada hrane

Če gostinci platformo Proky redno uporabljajo, prihranijo pri stroških, kar je ekipa potrdila na primeru testnih restavracij, saj lahko dobavitelji tudi večkrat tedensko spremenijo cene. To je še posebno pomembno v času pandemije, ko je večina dobaviteljev napovedala, da bodo v roku pol leta za petino povišali cene. Tako si restavracije pomagajo pri zajezitvi dodatnih stroškov. Nezanemarljiv je tudi prihranek časa, saj komunikacija poteka prek platforme, sprejemanje naročil je poenoteno, na voljo je zgodovina naročil, posodabljanje statusa naročila pa omogoča večjo preglednost. S tem se zmanjša tudi odpad hrane, do katerega prihaja zaradi naročenih prevelikih količin. Predvsem pa je pomembno, da se naredi manj napak pri naročilih in pri dostavi, ker dobijo dobavitelji točne informacije, kaj naročajo gostinci. Poleg tega so na platformi dobavitelji postavljeni pred oči ciljnih kupcev, zato se jim ni treba dodatno ukvarjati z marketingom.

»V začetku, ko smo platformo odprli, smo imeli naročnino za obe strani, ker smo želeli potrditi, da so uporabniki pripravljeni plačevati za storitev. Potem smo med epidemijo videli, da imajo gostinci veliko težav zaradi omejitev, in ker smo v ekipi tudi sami gostinci, smo se odločili, da damo z novembrom lani restavracijam Proky v uporabo brezplačno. Predvidoma z marcem bomo uporabo ponovno začeli zaračunavati, še vedno pa bo ostajala možnost uporabe brez plačila za obrate z manjšim obsegom poslovanja,« pove Meteževa. V podjetju računajo, da bodo do konca leta dosegli 1500 uporabnikov. Cilj na slovenskem trgu ni dobičkonosnost, ampak čim hitrejše širjenje, tudi na druga podjetja, ki ne delajo v gostinstvu, a naročajo podobne izdelke kot restavracije, ter na neodvisne trgovine, dodaja direktorica, pri čemer je domači trg odskočna deska za širjenje v tujino. Prav zato imajo domače restavracije in dobavitelji ugodnejše pogoje in jim zaradi pripadnosti ne mislijo dvigovati cen.

Še letos širitev na tuje trge

Širitev na tuje trge je načrtovana proti koncu leta, najprej v države, kjer imajo restavracije, ki uporabljajo platformo, poslovne povezave in že nabavljajo od tujih dobaviteljev – Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Poljsko. Slednja se je ekipi odprla, ko so bili novembra vključeni v program Google for Startups, s pomočjo pospeševalnega programa Poland Prize pa so opravili del marketinških raziskav in vzpostavitev pilotnih projektov za širitev na tem obetavnem trgu, ki je podoben slovenskemu, a dosti večji. Trenutno je podjetje v procesu zbiranja investicij za širitev v tujino in dodatne izboljšave platforme Proky. Ker se na tujih trgih, predvsem v Nemčiji in Španiji, pojavljajo tekmeci na tem področju, si ekipa prizadeva čim prej povečati število uporabnikov in zajeti trge, kamor konkurenca še ni segla. Za polovico od pol milijona evrov, kolikor jih potrebujejo za razvoj, že imajo interes tujega investitorja in čakajo na končno potrditev, iščejo pa še strateškega investitorja, ki ima izkušnje na podobnem področju in jim lahko pomaga s povezavami in konkretnimi izkušnjami.