Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je na tekmah za svetovni pokal v Willingenu nadaljevala uvrščanje na stopničke. Po prvem mestu v petek na tekmi mešanih ekip je Nika Križnar zmagala med posameznicami, Ema Klinec in Cene Prevc pa sta osvojila tretje mesto. Veter, dež in sneg so krojili razplet, saj je bilo treba imeti v razmerah, ki so bile na meji regularnosti, tudi nekaj sreče z vzgonskim vetrom. Ženske so imele oba dneva ob številnih prekinitvah in preložitvah tekmi z le eno serijo, tudi moški so v soboto v izsiljeni tekmi skočili le enkrat, včeraj pa so imeli normalno tekmo z dvema serijama.

Na tekmah žensk, kjer je bila konkurenca okrnjena, sta zmagali najboljša skakalka sveta Avstrijka Marita Kramer in Slovenka Nika Križnar, ki je včeraj s sanjskim poletom 151 metrov postavila uradni osebni, državni in svetovni rekord. Križnarjeva je bila v Willingenu boljša iz skoka v skok. Zadovoljna je bila že v soboto s petim mestom, včeraj pa letela v povsem svojem razredu za svojo drugo zmago v letošnji sezoni.

Štiri ure čakanja za en superpolet

»Super tekma. Splačalo se je štiri ure čakati do edine serije. Z izjemnim skokom sem prišla na prvo mesto. Svetovni rekord, moj osebni rekord in državni rekord. To je pika na i in dokaz, da tudi jaz znam leteti in ne samo odskočiti. Na koncu sem naredila še telemark in res sem zelo zelo vesela,« je po včerajšnji tekmi pripovedovala Nika Križnar, ki je potočila tudi nekaj solz sreče. »Če med letom ne bi imela težav z desno smučko, bi se borila za zmago,« je bila po tretjem mestu na tekmi v soboto jasna Ema Klinec, ki je imela s skokom 127 metrov največjo daljavo dneva. »Tri lepe tekme v Willingenu, kar nekaj dobrih skokov. Zadovoljna sem in grem vesela naprej v Peking,« je dodala Klinčeva, ki je bila včeraj peta. Urša Bogataja je po sedmem in petem mestu dodala, da mora izboljšati tehniko letenja na večjih skakalnicah.

»Odličen konec tedna. Križnarjeva je dokazala, da znajo tudi dekleta leteti in narediti telemark za zmago. Slovenska himna v Nemčiji. Težko je lepše,« je bil navdušen glavni trener slovenske vrste Zoran Zupančič, ki se je razveselil, da je Slovenija že v soboto, ko je največja tekmica Avstrija še tekmovala, prevzela vodstvo v pokalu narodov.

Potem ko se vetrovna loterija v soboto Slovencem ni izšla po željah – najboljša sta bila Lovro Kos in Žiga Jelar z delitvijo sedmega mesta – je bil nastop včeraj znova v pravi podobi. Cene Prevc je dosegel uspeh kariere s tretjim mestom, potem ko je po prvi seriji celo vodil, med najboljšo deseterico pa sta bila še Timi Zajc na devetem in Lovro Kos na desetem mestu.

Hrgota: Lanišku je zmanjkala podpora vetra pod smučmi

Petindvajsetletni Cene Prevc je v prvi seriji izvedel popoln skok 148 metrov. V finalu je prišlo do velikih preobratov, saj so favorit iz ozadja uprizorili popoln napad s serijo dolgih skokov (Kobajaši 152 m, Kraft 149 m), ki se je najbolj obrestoval Norvežanu Mariusu Lindviku z zmago ter drugouvrščenemu Nemcu Karlu Geigerju, da je znova oblekel majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Cene Prevc je v pravi živčni vojni – pred finalom se je skušal sprostiti z ležanjem na trdi klopi v sobi za čakanje na nastop – ubranil mesto na tretji stopnički za devet desetink točke pred Rjojujem Kobajašijem, ki je z nekaj sreče v soboto zmagal sedmič v sezoni. »Vse je enkrat prvič. Zelo sem vesel stopničk. Sploh prvi skok je šel zelo lepo po zraku. Hitro sem se pošalil, da je šla Nika Križnar čez 150 metrov in to ni ničemur podobno, da me ženska preskoči. Rezerve torej so. Morda jih aktiviram že na olimpijskih igrah,« je bil navdušen Cene Prevc.

Zajc je bil zadovoljen, ker se je vrnil med elito, potem ko se je v soboto skupaj z Laniškom ujel v past smučine, ki jo je močil dež, in se ob nizki zaletni hitrosti sploh nista uvrstila v finale. Kos je bil navdušen, da je bil dvakrat med deseterico, čeprav sta bila skoka malce slabša od njegovih sposobnosti.

»Cene si je zaslužil stopničke. Kar nekaj tekem so se mu izmikale, zdaj pa mu je uspelo. Preostali fantje so skakali solidno, ne pa najboljše. Lanišek, osmoljenec v soboto, je skakal zelo dobro, a mu je predvsem v finalu zmanjkalo podpore pod smučmi. Lahko smo zadovoljni in mirno potujemo na Kitajsko ter se veselimo olimpijskih iger,« je povedal selektor Robert Hrgota. Ekipa bo danes iz Frankfurta prek Milana poletela v Peking. Vsi imajo negativen test PCR za vstop v letalo.