V večni debati okrog tega, kdo je najboljši teniški igralec vseh časov, so tisti, ki trdijo, da je to Rafael Nadal, dobili nov močan argument. 35-letni Španec, šesti nosilec, je namreč včeraj v finalu prvega letošnjega turnirja za grand slam, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, premagal drugega nosilca Rusa Daniila Medvedjeva z 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5 in tako prišel do 21. zmage na turnirjih velike četverice. Le dobrega pol leta, od lanskega turnirja v Wimbledonu, kjer je zmagal Novak Đoković, so bili tako »veliki trije« (ob Nadalu in Đokoviću še Roger Federer) po številu zmag na največjih turnirjih izenačeni pri številki 20, Španec pa se je zdaj prvič odlepil od Srba in Švicarja, ki v Avstraliji nista nastopila, a sta tekmecu takoj po zmagi čestitala v obliki zapisa na instagramu. »Čestitke Nadalu, neverjeten dosežek! Vselej izjemen borbeni duh je prevladal še enkrat več,« je zapisal Novak Đoković, ki je tako prekinil dvotedenski molk po izgonu iz Avstralije, medtem ko je bil podobnih misli tudi Roger Federer: »Kakšen dvoboj! Prijatelju in tekmecu Nadalu iz srca čestitam.«

Nadal bi se vrnil tudi prihodnje leto

Še kako prav je imel Federer – kakšen dvoboj! Trajal je pet ur in 24 minut, s čimer je bil drugi najdaljši finalni na turnirjih za grand slam (še slabe pol ure daljši je bil deset let in en dan pred včerajšnjim prav tako v Melbournu med Nadalom in Đokovićem), Daniil Medvedjev pa je imel v njem že vse v svojih rokah. Vodil je z 2:0 v nizih in imel v tretjem pri vodstvu s 3:2 na servis tekmeca tri žogice za break. A Nadal se je izvlekel, v deveti igri niza sam odvzel servis nasprotniku, nato izenačil na 2:2 v nizih, v zadnjem pa vseskozi narekoval ritem. Pri 5:4 je prvič serviral za zmago, a se je Medvedjev rešil z odvzemom servisa, enako pa je že v naslednji igri uspelo tudi Nadalu, ki nato druge priložnosti ni zapravil in dvoboj zaključil na svoj servis.

»To je bil eden najtežjih, najbolj čustvenih dvobojev v moji karieri. Ne veste, kako zelo sem se trudil in bojeval, da sem spet udeleženec na takšnih tekmah. Še pred kratkim sem resno razmišljal, da utegne biti to moj zadnji nastop v Melbournu. Zdaj pa čutim, da imam dovolj energije, da bom vztrajal in storil bom vse, da se vrnem tudi prihodnje leto,« je po dvoboju povedal Rafael Nadal, ki je šele tretjič v karieri in prvič po letu 2007 zmagal po zaostanku z 0:2 v nizih, postal pa je tudi šele sedmi igralec v odprti teniški eri (in prvi v Melbournu), ki mu je to uspelo v finalu turnirja za grand slam. Prav tako je ob Đokoviću zdaj edini igralec v odprti eri, ki ima na vsakem izmed turnirjev velike četverice po najmanj dve zmagi – v Avstraliji je namreč zmagal drugič, prvič po letu 2009. »Težko je govoriti po petih urah in pol ter porazu. Čestitam Nadalu, res sem navdušen nad tem, kaj mu je uspelo. Takoj po tekmi sem ga najprej vprašal: 'Si sploh utrujen?' Noro, kako je stopnjeval ritem,« pa je povedal Daniil Medvedjev, ki je izgubil še tretjega izmed štirih finalov za grand slam – edinega je dobil septembra v New Yorku, kjer je Đokovića ustavil pri pohodu na 21. lovoriko, zdaj pa mu podobno proti Nadalu ni uspelo.

Prva domačinka po 44 letih

Po okusu gledalcev na stadionu Roda Laverja, ki so huronsko pozdravili vsako Nadalovo točko, ob tistih Medvedjeva pa sta zavladali tišina in negodovanje, se je končal tudi sobotni ženski finale, v katerem je domačinka in prva nosilka Ashleigh Barty s 6:3, 7:6 (2) premagala Američanko Danielle Collins, 27. nosilko, ki se je letos v Avstraliji prvič na turnirjih za grand slam uvrstila dlje od četrtfinala. Prva igralka sveta je tako po kar 44 letih postala prva domačinka, ki je osvojila uvodni turnir velike četverice. »Izpolnile so se mi sanje. Ponosna sem, da sem Avstralka. Vesela sem, da lahko to zmago delim z mojimi ljudmi, gledalci so bili skozi celoten turnir zares izjemni,« je po dvoboju povedala Ashleigh Barty.