»Žal na letalu za Peking ne bo alpskega smučarja Martina Čatra, ki je bil danes zjutraj po slovenskem času na PCR-testu pozitiven na koronavirus. Tako je njegov olimpijski nastop na Kitajskem izgubljen,« so zapisali pri OKS.

Sicer pa so dodali, da je za manjšim delom olimpijske reprezentance Slovenije nekaj mirnejših dni na prizorišču olimpijskih iger. Obe vasi, v katerih bodo bivali slovenski olimpijci, se počasi polnita.

Pri OKS pravijo, da je v hribovitem delu Zhangjiakou ter nižjem predelu Yanqing vse pripravljeno na začetek največjega športnega dogodka. Tudi vodstvo slovenske odprave je v nizkem startu, saj se bodo s ponedeljkom v spodnjo vas naselili alpski smučarji, v hriboviti del pa prihaja del deskarske ekipe.

Na prizorišče iger je pred dnevi prispela ekipa tekačev in tekačic na smučeh, ki so že opravili prve uradne treninge. »Veseli in motivirani so se podali svoji olimpijski izkušnji naproti, saj so zaenkrat vsi brez težav prestali teste na novi koronavirus,« pravijo pri OKS.

Žan Košir ostaja v hotelu in upa na čim hitrejšo vrnitev v olimpijsko vas

Dodali so, da je stanje pri deskarju Žanu Koširju, ki je takoj ob prihodu v olimpijsko vas moral to zapustiti in se zaradi pozitivnega testa na koronavirus preseliti v izolacijski hotel, zaenkrat nespremenjeno. Olimpijec ostaja v hotelu in upa na čim hitrejšo vrnitev v olimpijsko vas in med preostale člane reprezentance.

Košir je v izolaciji od četrtka, 27. januarja, dalje, kjer vsako jutro opravi PCR-test, ta pa zaenkrat še ni pokazal negativnega rezultata. Pri OKS so tudi nekoliko okrcali organizatorje iger.

»Če so organizatorji pred začetkom iger zatrjevali, da bo za tiste, ki bodo na virus pozitivni v izolacijskih hotelih dobro poskrbljeno, pa se je izkazalo, da razmere niso ravno idealne. Enolična hrana, slaba internetna povezava in nič dodatne zdravniške oskrbe v športnikih in ostalih, ki bivajo v hotelu, povzroča slabo voljo. Vodstvo olimpijske reprezentance Slovenije, ki je s športnikom neprestano na vezi, je Mednarodni olimpijski komite takoj opozorilo na stanje v hotelu. Situacija se izboljšuje, vendar pogoji še vedno niso optimalni,« so dodali pri OKS in zaključil, da je s športnikom na zvezi tudi zdravnik olimpijske reprezentance Matjaž Turel, ki bo v Peking prišel v ponedeljek.