Na najnižjo stopničko se je zavihtela Avstrijka Cornelia Hütter, ki se je na progi zadržala 78 stotink sekunde dlje od Suterjeve, kar pa je bilo še vedno dovolj za petnajste karierne stopničke, desete smukaške, druge na smukih v Garmischu po tretjem mestu leta 2018.

Suterjeva, ki je lani v Cortini d'Ampezzo osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, je najboljši izid sezone dosegla ravno pred olimpijskimi igrami. Tudi Fluryjeva ni redna osvajalka stopničk. Pred današnjimi stopničkami je edinkrat skočila na oder za zmagovalke na superveleslalomu v St. Moritzu, ko je zmagala leta 2017.

Prvič na smukih v Garmisch-Partenkirchnu se je zgodilo, da sta Švicarki na prvih dveh mestih. Suterjeva pa je postala šele druga Švicarka s smukaško zmago na tem prizorišču, prva je bila Chantal Bournissen leta 1991.

Sedemindvajsetletnica iz Schwyza je pred današnjo leta 2020 dobila smukaški preizkušnji v Zauchenseeju in Val d'Iseru.

Na startu sta bili dve Slovenki. V okrnjeni konkurenci, nastopilo je zgolj 41 tekmovalk, sta odščipnili nekaj točk. Ilka Štuhec je bila 27. (+2,88), Maruša Ferk Saioni pa 30. (+3,10).

Štuhčeva je pred enim tednom smuk v Cortini d'Ampezzo končala na 11. mestu. A je med vožnjo začutila bolečine v desnem kolenu, zato je izpustila superveleslalom dan kasneje.

V njenem štabu so se odločili, da bo v Garmischu kljub težavam s kolenom nastopila. Čeprav je nosila številko 11 na startu, pa ni bila konkurenčna za najboljšo dvajseterico. Na nedeljskem superveleslalomu ne bo nastopila.

Andrej Jerman je s startno številko 11 leta 2007 prav v Garmisch-Partenkirchnu slovenskemu alpskemu smučanju priboril prvo smukaško zmago v svetovnem pokalu.

Dan kasneje je bil še drugi. Leta 2013 je na smuku, na progi Kandahar 2, zmagala Tina Maze, Štuhčeva pa je bila na tem prizorišču najvišje dvakrat peta (2015, 2019). Boštjan Kline je leta 2016 na drugem mestu smuka v Ga-Paju zaostal zgolj za norveškim asom Aleksandrom Aamodtom Kildejem.

V smukaškem seštevku še naprej, s 400 točkami, vodi Italijanka Sofia Goggia, ki je grdo padla in se poškodovala prejšnjo nedeljo v domači Cortini. Suterjeva se je z zmago zavihtela na drugo mesto, za Italijanko zaostaja 69 točk. Tretja je Avstrijka Ramona Siebenhofer (278), ki je bila danes komaj 17.

Po olimpijskih igrah bosta sledila dva ženska smuka v Crans Montani konec februarja, smukaška sezona pa se bo končala v Courchevel/Meribelu.

V Garmischu ni štirih najboljših v skupni razvrstitvi, med njimi sta nemško prizorišče izpustili vodilna Američanka Mikaela Shiffrin in drugouvrščena Slovakinja Petra Vlhova.