Z investicijo, ki nosi ime Proizvodnja aseptičnih izdelkov - objekt 70, ki na Verovškovi predvideva gradnjo novega proizvodnega objekta z vključeno novo tehnološko opremo, naj bi v Leku začeli oktobra letos, končana pa naj bi bila oktobra 2024, še izhaja iz gradiva vlade. V Leku medtem do vladne potrditve subvencije, kar naj bi se predvidoma zgodilo prihodnji teden, podrobnejših pojasnil o naložbi ne dajejo.

Investicija predvideva vzpostavitev nove poslovne enote, ki bo zagotavljala nove proizvodne zmogljivosti na področju tekočih vial in prednapolnjenih brizg. Nova proizvodna enota na več kot 14.000 kvadratnih metrih površine bo opremljena z najsodobnejšo tehnološko opremo za aseptične procese, t.i. izolatorsko tehnologijo, ki je ni na voljo v nobeni farmacevtski industriji v Sloveniji.

Prvi mož farmacevta Robert Ljoljo je konec decembra v pogovoru za časnik Finance izpostavil, da ima švicarski Novartis Slovenijo za svojo strateško lokacijo. Ljubljanska lokacija ima v proizvodnem procesu dve vlogi. Ena so trdni izdelki, kjer je Ljubljana med večjimi lokacijami znotraj Novartisa, z gradnjo novih zmogljivosti pa vzpostavljajo dodatne aktivnosti, predvsem linijo za kontinuirano farmacevtsko proizvodnjo ter nekaj naložb v proizvodnjo inovativnih zdravil.

V Ljubljani sicer zaganjajo tudi polnjenje in pakiranje cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech, na lokacijo pa so prenesli tudi del polnjenja podobnih bioloških zdravil. V Ljubljani stoji še razvojni center, kjer razvijajo generična zdravila z visoko dodano vrednostjo.