Willingen je zadnja postojanka skakalk in skakalcev pred odhodom v Peking. Na skakalnici, ki že tradicionalno odgovarja slovenskim orlom, so odlično formo pred najpomembnejšim dogodkom sezone pokazale tudi dekleta, ki so v Willingenu nastopila prvič. V mešani ekipi so Slovenijo zastopali Ema Klinec, Cene Prevc, Urša Bogataj in Anže Lanišek in so se poigrali s konkurenco.

V zelo zahtevnih razmerah, kjer je ob vznožju skakalnice pihal močan vzgornik, pri odskočišču pa vetra ni bilo, se je žirija tekmovanja odločila za zelo nizka zaletna mesta. To je veljalo predvsem za prvo serijo tekmovanja, kasneje so se razmere precej izboljšale. Nizka zaletno mesto je povzročalo težave vsaj enemu članu posameznih ekip, Slovenci pa so skakali brez težav. Po skoku Eme Klinec je bila Slovenija še na tretjem mestu, a že Cene Prevc je s skokom dolgim 133 m slovensko reprezentanco popeljal v vodstvo, ki ga ni izpustila več iz rok. Urša Bogataj in predvsem znova izjemni Anže Lanišek, ki je imel na uradnem treningu še nekaj težav, v prvi seriji pa je prikazal izjemen skok, sta poskrbela, da je imela Slovenija že po prvi seriji prednost 41,5 točke prednosti pred Norvežani. Tretje mesto so zasedali Nemci, ki so zaostajali še dodatnih 7,6 točke.

V drugi seriji slovenski orli niso bili več tako dominantni, a dvomov o zmagi nikoli ni bilo. Že po skokih Eme Klinec, Ceneta Prevca in Urše Bogataj je Slovenija imela prednost 53,9 točk, kar v praksi pomeni 30 metrov, na vrhu pa je bil zgolj še Anže Lanišek. Najboljši slovenski skakalec zime je z novim skokom preko kalkulacijske točke potrdil prepričljivo zmago Slovenije. Veliko bolj zanimivo je bilo spremljati boj za preostala dva mesta na zmagovalnem odru za zmagovalce, kjer so se ves čas menjale reprezentance Avstrije, Norveške in Nemčije. Na koncu so do srebra prišli Norvežani, ki so na drugo stopničko skočili predvsem po zaslugi izjemnega drugega skoka Mariusa Lindvika, ki je poletel izjemnih 147 m. Norveška je za Slovenijo zaostala 62,9 točke. Na tretjem mestu so končali Avstrijci, ki so vsega za 9 desetink točke prehiteli Nemce.