Novi nadzorniki bodo po dokončani prodaji novemu madžarskemu lastniku postali Zoltan Kaszas, Rozsa Deveny, Balazs Letay, Tünde Barabas, Sandor Pataki, Tamas Bernath in Marko Košak.

Po zaključku prodajnega postopka bodo po skupščinskem sklepu odstopili dosedanji nadzorniki Andrzej Klesyk, Michele Raba, Andrea Moneta, Manfred Puffer, Kristina Žagar in Borut Jamnik. Poleg njih je v nadzornem svetu trenutno še Andrej Fatur kot predsednik. Skupščina bo o datumu prenehanja mandata dosedanje šesterice nadzornikov in začetku mandata novih sprejela poseben ugotovitveni sklep.

Posel naj bi bil vreden okoli milijarde evrov

OTP Bank, ki je v Sloveniji že lastnica SKB banke, je pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM podpisala konec maja lani. Posel naj bi bil končan v drugem četrtletju tega leta, s tem pa bo vsaj začasno nastala največja bančna skupina v Sloveniji, večja od NLB.

Nova KBM je trenutno tako uradno še v lasti luksemburške družbe Biser Bidco, ki je v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Sklad Apollo je Novo KBM skupaj z EBRD kupil sredi leta 2016 za 250 milijonov evrov. Apollo oz. v njegovem imenu Nova KBM pa je sredi leta 2019 nato za 444 milijonov evrov kupil tudi Abanko.

Zdaj bo lastnica vsega tega postala OTP. Vrednosti nakupa lani niso razkrili, a neuradne informacije so govorile o okoli milijardi evrov.