Podatki so pokazali znatno upočasnitev rasti največjega evropskega gospodarstva v zadnjih treh mesecih leta, kar je prispevalo k nižji rasti BDP od pričakovane, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Težave v dobavnih verigah in nadaljnji vpliv omejitev zaradi pandemije covida-19 še vedno vplivajo na nemško gospodarstvo, saj je različica koronavirusa omikron zajela vso državo. Zaradi pomanjkanja surovin in sestavnih delov zlasti trpi nemški avtomobilski sektor.

»Potem ko je poleti proizvodnja kljub ozkim grlom in pomanjkanju materiala rasla, se je okrevanje nemškega gospodarstva ustavilo zaradi četrtega vala koronavirusa in strožjih zdravstvenih omejitev,« je sporočil zvezni statistični urad.

Nemško gospodarstvo se je med julijem in septembrom povečalo za 1,7 odstotka, kažejo revidirani podatki Destatisa. Destatis je obenem rahlo zvišal oceno rasti za lansko leto. Ta po novem znaša 2,8 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot prej, je na svoji spletni strani objavil statistični urad.

Ministrstvo za gospodarstvo je v začetku tedna napovedalo 3,6-odstotno rast v letu 2022, kar je manj od 4,1-odstotne rasti, napovedane oktobra lani, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP. Bolj pesimistične napovedi odražajo vpliv motenj v dobavnih verigah in pandemije na gospodarstvo ob prelomu leta, vendar pristojni pričakujejo, da se bodo učinki obojega tekom leta zmanjšali, še navaja AFP.