Asleigh Barty na OP Avstralije v tenisu premaguje tekmice z neverjetno lahkoto. Polfinalni dvoboj proti Madison Keys je 25-letna Avstralka dobila v dobri uri s 6:1, 6:3 in se uvrstila v svoj tretji finale turnirjev največje četverice. V šestih dvobojih je domačinka izgubila le 21 iger, vse dvoboje pa je odigrala na kultnem teniškem stadionu Rod Laver, ki je postal njena »dnevna soba«. »Pripravljena sem še na en dvoboj!« je bila po polfinalni zmagi odločna Asleigh Barty.

Avstralci čakajo domačo zmagovalko turnirja za grand slam 42 let. »Najlepše je igrati doma, to je moj najljubši turnir. Uživam, ko igram svoj najboljši tenis, še bolj, ko me nosi publika. Današnji dan je bilo v zraku precej vlage, zato so bile žogice počasnejše. Kljub temu sem hitro našla svoj ritem,« je pripovedovala številka ena svetovnega tenisa, ki na treningih veliko časa preživi z Madison Keys. »Užitek jo je videti na mestu, kamor sodi. Je res izjemna športnica in oseba, ki jo obožujem,« se je ameriški tekmici priklonila avstralska junakinja.

Tudi drugi polfinalni dvoboj je bil enosmerni, in sicer je 27. nosilka Američanka Danielle Collins povsem nadigrala 7. nosilko Igo Šwiatek. Poljakinja ni imela energije, ki jo je krasila v prejšnjih petih dvobojih, kljub temu pa bo Melbourne zapustila ponosna, saj se je prvič uvrstila v polfinale. »Doživljam najlepše trenutke kariere. Spominjam se vseh odrekanj v življenju, zgodnjih vstajanj, ko sem pred šolo igrala tenis z očetom. Tu v Melbournu se vse dogaja tako hitro, da vse skupaj komaj dohajam. Imam občutek, kot da se ne morem niti v miru usesti,« je pripovedovala Danielle Collins in dodala, da se počuti dobro, ker čuti, da postaja vse bolj vsestranska igralka. Na vprašanje, kaj pričakuje od sobotnega finala, je 28-letna Američanka odgovorila: »Igrati s številko ena svetovnega tenisa pred njenimi navijači bo nekaj posebnega. Veselim se dvoboja.«

Kako Avstralci obožujejo tenis in svoje igralce, sta pokazala današnja dvoboja polfinala med dvojicami. Stadion Rod Laver je bil poln, navijači pa so doživeli delirij predvsem po zmagi Thanasyja Kokkinakisa in Nicka Kyrgiosa. Avstralca sta se namreč uvrstila v finale igre dvojic, v polfinalu pa sta v dveh nizih premagala tretja nosilca Marcela Granollersa in Horacia Zeballosa. Pred tem sta na zmagovitem pohodu v Melbournu že izločila prva nosilca Nikolo Mektića in Mateja Pavića, šesta nosilca Tima Puetza in Michaela Venusa ter 15. nosilca Ariela Beharja in Gonzala Escobarja.

»Najina skrivnost je v nepredvidljivosti. Ničesar ne pričakujeva, a rada zmagujeva,« je zmagoviti recept pojasnil Thanasy Kokkinakis. Nick Kyrgios je dejal, da se je morda rodila dvojica, ki se bo v naslednjih letih resneje posvetila tej konkurenci. Avstralci bodo v soboto v vsakem primeru dobili zmagovalca turnirja, saj se bosta Kyrgios in Kokkinakis v vseavstralskem finalu pomerila proti Matthewu Ebdnu in Maxu Purcellu. Če dodamo še, da imajo Avstralci tudi svoja predstavnika v finalu mešanih dvojic, in sicer Jaimee Fourlis in Jasona Kublerja, je jasno, da so najuspešnejša država na domačem turnirju.