Košarkarji Cedevite Olimpije niso mogli niti dobro prespati nesrečnega poraza proti Crveni zvezdi, že so morali kreniti na pot proti Franciji. Včeraj ob peti uri zjutraj so krenili proti Bourgu, kjer jih danes ob 20. uri čaka obračun proti tamkajšnjemu moštvu. Kapetan Jaka Blažič in soigralci so kljub porazu proti Beograjčanom prepričani, da so na pravi poti in da je prihod Zorana Dragića nov pomemben kamenček v mozaiku, s katerim bo trener Jurica Golemac poskušal uresničiti visoko zastavljene cilje.

Verjamejo, da bodo zmagovali, ko bo najbolj treba

Razočaranje po neuspehu proti Crveni zvezdi je bilo v zmajevem gnezdu nepopisno, še dodatno zaradi dejstva, ker so proti Beograjčanom svoje znova dodali delilci pravice s sumljivimi odločitvami v ključnih trenutkih. Tudi Jurica Golemac po tekmi ni mogel zadrževati čustev in bo verjetno zaradi kritiziranja sodnikov prejel kazen lige ABA, a včasih je enostavno treba dvigniti glas in povedati tisto, kar vidijo vsi, in je v jadranski ligi praksa že vrsto let. Ljubljančani so se po 15-dnevnem tekmovalnem premoru po okužbah s koronavirusom hitro vrnili na visoko raven. Predvsem je izstopala energija v obrambi, kar je posledica prihoda Dragića, ki je že našel mesto v začetni peterki, tudi v napadu je žoga lepo krožila, ustavila se je le, ko je bil na parketu Jacob Pullen, ki je ponedeljkovo tekmo končal brez dosežene točke. »Pullen ima določene težave na mestu organizatorja igre. V to je bil tudi malo prisiljen, saj si je Ferrell, ki tudi še ni stoodstoten, hitro nabral osebne napake. Ves čas smo mu govorili, naj da žogo od sebe, da se bo vrnila v njegove roke in naj nato napada obrambo iz gibanja. Ni imel svojega večera, čaka pa nas še nekaj dela in pogovorov, da bo to dojel,« je ocenil Jurica Golemac.

Kisel obraz je imel po porazu tudi kapetan Jaka Blažič, ki je bil znova prvo ime tekme. Prepričan je, da bi si s soigralci pa podlagi truda, ki ga vlagajo na treningih, zaslužili uspeh in izrazil upanje, da se jim bo na podoben način vrnila kakšna zmaga do konca sezone. 31-letni Blejec je hkrati prepričan, da bo moštvo v najboljšo formo prišlo v naslednjih tednih, ko bodo sledile tudi najpomembnejše tekme. »Z novinci, ki so prišli, se je razširila rotacija. Zaradi tega lažje vršimo pritisk na nasprotnika vseh 40 minut. Zdi se mi, da smo igralci zdaj končno našli svoje vloge v moštvu, zato optimistično zrem v prihodnost. Verjamem, da bomo zmagovali, ko bo najbolj pomembno.«

Agresivni Bourg

Pomembna tekma bo že danes v Bourgu, saj je francosko moštvo neposreden konkurent zmajem v boju za mesta v končnici. Tako kot Ljubljančani je tudi zasedba trenerja Laurenta Legnameja do zdaj zbrala tri zmage, a poraz več, saj Olimpija tekme s Promitheasom zaradi že omenjenih okužb na koronavirus še ni igrala. Nekdanje moštvo Alena Omića je do zdaj ugnalo Promitheas, Brusaspor in v zadnjem krogu Venezio na gostovanju, na prvem obračunu v Stožicah pa klonilo z 79:91. Moštvo trenerja Golemca je dobilo tudi oba obračuna v lanski sezoni.

»Bourg je v zadnjem obdobju popolnil moštvo in začel zmagovati tako v domačem prvenstvu kot v evropskem pokalu. Čaka nas velika preizkušnja, še dodatno, ker smo v ponedeljek igrali s Crveno zvezdo in nismo imeli veliko časa za pripravo. Že na prvi tekmi smo videli, da so izredno agresivni v obrambi, saj pritiskajo na prav vsako podajo. V napadu so raznovrstni. Imajo odlična strelca Rasheeda Sulaimona in Calvina Harrisa, Axel Julien dobro vodi igro, JaCorey Williams in Alexandre Chassang pa kraljujeta pod obročema. Ob tem igrajo zelo hitro košarko. Morali bomo biti osredotočeni ter igrati z veliko energije in intenzitete, če bomo želeli priti do zmage,« sporoča Golemac.