Kitzbühelske preizkušnje, dva smuka in slalom, so bile nedvomno vrhunec dosedanje sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. V podobno atraktivnem in napadalnem slogu, kot je v petek na smuku zmagal Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, je bil na sobotnem slalomu najboljši Britanec Dave Ryding, na nedeljskem pa še tretjič na najprestižnejši preizkušnji Švicar Beat Feuz. Veliki zmagovalci treh preizkušenj na avstrijskem Tirolskem so bili tudi organizatorji, ki so v izjemno težkih vremenskih razmerah izpeljali vse tri preizkušnje in med najdrznejše alpske smučarje razdelili milijon evrov nagradnega sklada. V soboto je namreč močno snežilo, za nedeljski smuk, ki so ga izpeljali celo z vrha, pa so na nekaterih delih proge odstranili celo pol metra snega.

Dave Ryding ni dosegel le svoje prve zmage v svetovnem pokalu na najprestižnejši tekmi v sezoni, temveč je dosegel tudi zgodovinsko prvo britansko. Petintridesetletni alpski smučar je s šestim časom navdušil že na prvi progi, na drugi pa na izjemno zahtevni, zanimivi in atraktivni preizkušnji napadel na vso moč ter se veselil največjega uspeha v karieri.

Britanec že desetletje sodi v slalomski vrh. Njegovi dosežki preteklosti kažejo, da je bil pred leti že bližje vrhu kot v zadnjih sezonah, ko tekmuje na meji prve jakostne skupine. V tej sezoni je sicer navdušil s petim mestom na uvodnem slalomu v Val d'Iseru, a je na naslednjih dveh preizkušnjah v Madonni di Campiglio in Adelbodnu odstopil, v Wengnu pa je bil 16. V soboto je pred tekmo dejal, da je zelo utrujen, zato ni imel najvišjih pričakovanj. Glede na to, da ga v ponedeljek v Schladmingu čaka nov slalomski vrhunec ter da se bližajo olimpijski nastopi, utrujenost ni prišla ob pravem času. Rezultatska injekcija pa je bila nedvomno najboljša doslej, saj so mu pred nadaljevanjem sezone zrasla krila.

Kitzbühelski slalom sta na razgibanem terenu v močnem sneženju dodatno popestrili obe postavitvi, polni zank, v katere so se po vrsti ujemali najboljši slalomisti sveta. Poleg Rydinga sta navdušila Norvežana, ki sta se z izjemnim napadom uvrstila na zmagovalni oder. Henrik Kristoffersen je na tretje mesto napredoval s 24. po prvi progi, Lucas Braathen je bil na prvi progi deveti, z novim izjemnim uspehom pa je potrdil slalomsko zmago iz Wengna, ki jo je dosegel po 29. mestu s prve proge. Braathen je oblekel tudi rdečo majico vodilnega slalomista sezone. Kako razburljiva je bila preizkušnja in kako širok je slalomski vrh, kaže podatek, da so se med najboljšo deseterico uvrstili le štirje alpski smučarji iz prve jakostne skupine. Poleg Rydinga in Kristoffersena še Avstrijec Michael Matt in Švicar Loic Meillard.

Širšega slalomskega vrha se ne držijo v slovenski reprezentanci. Slovenija je postala slalomski eksot. Štefan Hadalin je iz osebnih razlogov prekinil sezono, slalomska luknja za Vrhničanom pa je gromozanska. Žan Kranjec se je sicer z 29. časom uvrstil na drugo progo, na kateri je kot še deset drugih tekmovalcev storil napako, tako da je bilo uvrščenih le 19 alpskih smučarjev. »Žan je na prvi progi smučal malce v krču. Na drugi progi pred nastopom ni imel pravih informacij, saj tekmovalec, ki je bil pred njim, ni bil dovolj hiter, da bi se razkrile vse pasti. Žan je odstopil že na prvi, kar je škoda, saj smuča dobro. Mislim, da je na poti k boljšim časom,« je optimističen glavni moški trener Klemen Bergant.

Švicarja razred zase

Beat Feuz je prejšnji teden drugič postal očka. Po prvem smuku v Kitzbühelu se je Švicar za kratek čas vrnil domov k družini in se vrnil v Avstrijo v soboto zvečer. Očitno mu je pot koristila, saj je po lanski dvojni zmagi v Kitzbühelu zmagal tudi letos. Z rojakom Marcom Odermattom sta bila razred zase, s tretjim mestom in prvo uvrstitvijo na zmagovalni oder pa je Avstrijce razveselil Daniel Hemetsberger.

Po 20. mestu na petkovi preizkušnji se je danes s 16. mestom izkazal Miha Hrobat. Gorenjec je začel redno osvajati smukaške točke svetovnega pokala, na progo se podaja vse bolj samozavestno. Martin Čater je odstopil v spodnjem delu proge, ko se je kot številni drugi alpski smučarji ujel v past in odstopil, njegovi vmesni časi pa so napovedovali uvrstitev okrog 15. mesta. Boštjan Kline je sprva menil, da bo po zastrupitvi s hrano danes tekmoval, a se je po ogledu proge odločil drugače. »Uspela mi je zelo dobra vožnja. Popravil sem petkove napake ter držal obljubo, da sem lahko še hitrejši. Bila je težka tekma, imel pa sem tudi zelo slabo vidljivost,« je bil zadovoljen Miha Hrobat.

Italijanke uspešne v Cortini

V nasprotju s tirolskimi Alpami, ki jih je zajela snežna fronta, je bila kulisa konca tedna v Cortini d'Ampezzo lepa. Toda veter je v italijanskih Dolomitih preprečil klasični smuk, ki so ga morali organizatorji skrajšati za pol minute, tako da so bili časi najhitrejših le nekaj sekund daljši od minute. Na vrhu je bila že šestič v tej sezoni, skupno pa 17. v karieri, Sofia Goggia. Ilka Štuhec je bila enajsta, medtem ko je Maruša Ferk Saioni bleda senca nekdanje vrhunske alpske smučarke.

Današnji superveleslalom je dobila domačinka Elena Curtoni, medtem ko je Sofia Goggia grdo padla, po Zauchenseeju drugič v enem tednu. Na startu ni bilo Ilke Štuhec, ki se je v soboto začutile bolečine v kolenu, zato se je preventivno odločila, da ne bo tekmovala. Mariborčanka tudi sicer v tej sezoni ni osvojila niti ene superveleslalomske točke. Brez njih je danes ostala tudi Maruša Ferk Saioni.