Tako blizu, a tako daleč. Ko je Tamara Zidanšek proti Alize Cornet vodila s 6:4, 4:1 in 30:0 na svoj servis, se je zdelo, da ji uvrstitve med 16 najboljših na prvem grand slamu leta 2022 v Melbournu ne more vzeti nihče. A sledil je preobrat, Francozinja je dobila drugi niz s 6:4 in nato še tretjega s 6:2 ter se po treh urah igre veselila pomembne zmage. »Na igrišču je šlo predvsem za preživetje,« je dvoboj ocenila 61. s svetovne lestvice, ki ima s 60 zaporednimi nastopi najdaljši aktivni niz nastopov v glavnem žrebu turnirjev za grand slam med igralkami.

Slovenka se je seveda zavedala izgubljene priložnosti, a tudi tega, da ima vsega 24 let in pred seboj še veliko grand slamov. »Bilo je težko in fizično naporno. Dejstvo, da me je fizično malce zmanjkalo, je le še en kazalnik, da imam še nekaj rezerv. Dokler sem igrala, je vse skupaj delovalo dobro. Zdaj je čas za regeneracijo in trening, da se kaj takega v prihodnje ne ponovi. Nimam kaj drugega dodati kot to, da sem v zadnjih dneh odigrala kar precej tenisa. Na tako visokih stopinjah, kadar igraš na betonski podlagi, terja vse skupaj malo boljšo pripravljenost,« je dejala Konjičanka, ki ji je lahko v uteho, da sta do tretjega kroga v zadnjih 30 letih prišli le še Katarina Srebotnik (trikrat) in Kaja Juvan (lani), največji slovenski uspeh pa je še vedno tisti Mime Jaušovec, ki je leta 1980 v Avstraliji igrala v polfinalu. To pa ni bil edini poraz Tamare Zidanšek. Skupaj s Kajo Juvan sta v dvojicah pot sklenili v drugem krogu, potem ko sta bili s 6:4, 6:0 boljši Romunka Jaqueline Cristian in Nemka Andrea Petković. Slab slovenski dan je potrdila še Andreja Klepač, ki je s soigralcem Belgijcem Joranom Vliegnom izgubila v prvem krogu mešanih dvojic (1:6, 4:6).

Največ pozornosti v osmini finala je zbudil dvoboj med tretjim nosilcem Alexandrom Zverevom in 14. nosilcem Denisom Shapovalovom. Nemec, ki še nima zmage na turnirjih za grand slam, je bil papirnati favorit, a se je po dveh urah in 22 minutah razpletlo drugače, za Kanadčana pa je bila to šele druga zmaga proti članu elitne peterice lestvice ATP. »Tako zelo sem srečen, da mi je uspelo zmagati. Veseli me tudi, da mi je uspelo zmagati v treh nizih, česar resnično nisem pričakoval,« se je smejalo 22-letnemu Shapovalovu, ki je bil izjemno razpoložen za igro in točke dosegel tako s forhendom kot bekhendom. A njegova naslednja ovira bo še višja, Rafael Nadal. »Vedno mi je v čast igrati proti takšnemu tenisaču, kot je Rafa. To bo zabaven, a tudi težak dvoboj, v katerem bom užival,« še dodaja Kanadčan, za katerega je to prva uvrstitev v četrtfinale grand slama v karieri. Doslej ste se pomerila štirikrat, Nadal je dobil tri dvoboje.

Dobro na poti je tudi prva nosilka, domačinka Ashleigh Barty. S 6:4, 6:3 je po uri in 16 minutah premagala Američanko Amando Anisimovo, ki ji je krog prej uspelo veliko presenečenje, ko je ugnala Naomi Osaka. »Veliko bolj zabavno je igrati pred navijači. Zadnji dve leti je bilo težko, igrati v takem vzdušju pa je čisto nekaj drugega. Lepo je deliti uspeh z vami,« se je številnim navijačem zahvalila Bartyjeva in razkrila, da je med občinstvom videla tudi psa vodnika, kar ji je privabilo nasmeh na obraz. 25-letna Avstralka, ki je številka ena ženskega tenisa 112 zaporednih tednov, je lani dobila Wimbledon, medtem ko v Avstraliji v finalu še ni igrala. Najbližje je bila leta 2020, ko se je prebila do polfinala.