Občasno razstavo Plečnik in pika so v Plečnikovi hiši odprli v petek. Razstava predstavlja proces nastajanja biografskega stripa o Plečniku, za katerega sta moči združila zgodovinar Blaž Vurnik in stripar Zoran Smiljanić. Prvi natis stripa, ki je v nakladi 1200 izvodov izšel lani konec novembra, je že razprodan. V teh dneh se pričakuje njegov prvi ponatis. Razstava Plečnik in pika bo na ogled do 8. maja.

V nedeljo, na dan arhitektovega rojstva, pa v Plečnikovi hiši vabijo na dan odprtih vrat. Zanimanje za obisk Plečnikove hiše na dan odprtih vrat je izjemno, zato so vsi vodeni ogledi že zasedeni. Zanimivosti iz Plečnikovega življenja objavljajo tudi na facebook strani Plečnikove hiše, kjer so pripravili nagradne igre.

Mestna občina Ljubljana je ob obletnici arhitektovega rojstva obnovila napis na Plečnikovem grobu, kamor bodo v nedeljo ob 11. uri položili venec. V počastitev Plečnikovega 150. rojstnega dne bo Cankarjev dom v soboto in nedeljo svetlobno obarvan v oranžno.

Velika razstava junija

Dogodki v zvezi s Plečnikovim letom pa bodo v Ljubljani potekali vse leto. V Mestni knjižnici Ljubljana bodo februarja začeli serijo dogodkov, na katerih bosta z različnih zornih kotov predstavljena ta izjemni arhitekt in njegov pomen za Ljubljano. Fotografsko razstavo ob Plečnikovem letu pripravljajo tudi na Ljubljanskem gradu. Na ogled bo od 3. februarja do 10. aprila v Galeriji »S«. Na njej bodo prek fotografij, ki jih hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Slovenskem etnografskem muzeju in Plečnikovi hiši, predstavljena Plečnikova dela v Ljubljani, uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Fotografije bodo predstavljale prostor pred Plečnikovim posegom, potek gradnje objektov in njihovo vlogo v urbanem prostoru. V Cankarjevem domu bodo 4. maja v Mali galeriji odprli razstavo fotografij Plečnikove Ljubljane. Ta bo predstavila tako moderno kot Plečnikovo Ljubljano.

Veliko razstavo ob 150. obletnici arhitektovega rojstva, ki nastaja v sodelovanju MGML, fakultete za arhitekturo ter Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, pa bodo v Mestnem muzeju Ljubljana odprli sredi junija. Osvetlila bo Plečnikov arhitekturni opus ter ponudila tudi priložnost za refleksijo Plečnikovih idej in umetniški pogled nanje v sodobnem svetu 21. stoletja. sta, cr