V enoti Bokalce Doma starejših občanov Ljubljana Vič - Rudnik so vse od prvega vala že večkrat sodelovali s civilno zaščito, Rdečim križem in Slovensko filantropijo zaradi pomanjkanja delavcev med epidemijo. »Zaradi velikega števila karantenskih odločb, okužb med zaposlenimi in okužb v družinah sodelavcev smo se tudi v tem valu za pomoč obrnili na Rdeči križ in Slovensko filantropijo. Obe organizaciji sta objavili povabilo prostovoljcem,« reševanje epidemiološke situacije pojasnjujejo v domu.

Kot še dodajajo, potrebujejo po pet prostovoljcev na dan, ocenjujejo, da bodo njihovo pomoč potrebovali en mesec. Razporedili jih bodo v dopoldanske in popoldanske izmene med tednom in konec tedna. Pomoč potrebujejo predvsem pri razdeljevanju hrane in hranjenju ter drugem lažjem fizičnem delu. Prostovoljci bolničarji, ki se bodo javili iz Rdečega križa, bodo sodelovali tudi pri negi in oskrbi stanovalcev. Po dosedanjih izkušnjah, kot še pojasnjujejo v domu, je bil odziv prostovoljcev dober in tudi tokrat se jih je nekaj že javilo. »Zaradi velikega pomanjkanja delavcev pa bomo veseli še dodatnih okrepitev. Prostovoljci se lahko javijo tudi Barbari Purkart, pomočnici direktorice za strokovne zadeve DSO Ljubljana Vič - Rudnik, enota Bokalce, na elektronski naslov, ki je objavljen na spletni strani.«

Pomagajo si z reorganizacijo

V Domu starejših občanov Ljubljana Bežigrad je zaradi izolacije in karanten trenutno odsotnih 12 odstotkov zaposlenih. »Kadrovski izpad zaenkrat rešujemo z reorganizacijo dela, povečanim obsegom dela zaposlenih, pomočjo študentov, ki delo opravljajo preko študentske napotnice, ter upokojencev, ki delo opravljajo po pogodbi o občasnem delu,« razmere v bežigrajskem domu opisuje pomočnica direktorice Alenka Cvetko.

V Domu starejših občanov Ljubljana Šiška so po besedah direktorja Simona Strgarja trenutno »na varni strani, saj se z dodatnim pomanjkanjem kadra zaradi okužb in karanten ne srečujemo«. Povečane bolniške odsotnosti med zaposlenimi trenutno tako pri njih ni, čeprav, kot pravi Strgar, se s kadrovskim pomanjkanjem kot sistemsko težavo že ves čas otepajo. S prostovoljci v šišenskem domu tudi v epidemioloških časih sodelujejo po utečenem sistemu. »K nam redno prihajajo prostovoljci, ki so hodili že prej, imamo pa tudi družabnike, ki so do konca leta preko javnih del delali pri nas, zdaj pa hodijo prostovoljno,« pojasnjuje Primož Krivec iz socialne službe za zunanje dejavnosti DSO Ljubljana Šiška. Prostovoljci v šišenski dom prihajajo, kolikor jim čas dopušča. Nekateri vsak dan, nekateri po nekaj ur na teden.