Slovenski smučarski skakalci so odlično začeli nastope v Titisee-Neustadtu, kjer bosta konec tedna dve tekmi svetovnega pokala, ki bi jih moral v teh dneh gostiti Saporo na Japonskem. V današnjih kvalifikacijah je nepričakovano zmagal Cene Prevc, ki je v zahtevnih razmerah preskočil vso konkurenco in slavil pred najboljšima skakalcema letošnje zime, Japoncem Rjojujem Kobajašijem in Nemcem Karlom Geigerjem. Prvič v karieri je bil za zmago v kvalifikacijah nagrajen s čekom za 3000 švicarskih frankov. Prvo mesto je presenečenje, saj se je srednji izmed bratov Prevc mučil v obeh serijah za trening, kjer je imel 30. (116,5 metra) in 22. dosežek (121,5 metra). V kvalifikacijah je imel s 135,5 metra drugo dolžino (pol metra daljši skok je uspel Geigerju), odločali so dodatki in odbitki za veter. »Potem ko sem imel težave na treningu, je zmaga zame veliko presenečenje. Skok v kvalifikacijah in oba na treningu so bili kot noč in dan. Tekma je povsem nov dan. S trenerjem Robertom Hrgoto morava narediti dobro vizualizacijo skoka, potem pa bomo videli, kaj bo to prineslo,« je povedal zadovoljni Cene Prevc.

Lovro Kos z daljavo dneva

Dobro formo slovenske reprezentance sta potrdila še dva tekmovalca med najboljšo deseterico. Lovro Kos je bil peti, potem ko je Moravčan v prvi seriji za trening s 143 metri dosegel največjo daljavo dneva. »Edina želja je, da skočim mirno, saj je bil prejšnji vikend v Zakopanah kar divji,« je povedal 22-letni Lovro Kos. Peter Prevc je po svojem najboljšem skoku dneva kvalifikacije končal na sedmem mestu in iztek zapuščal vidno nasmejan. »Če zadeneš odriv, je skakalnica zelo lepa, hkrati pa zelo zahtevna, če se z njo ne ujameš najbolje. Zanimivo je in upam, da bomo leteli daleč,« je menil 29-letni kapetan slovenske vrste Peter Prevc. Brez težav je s kvalifikacijami opravil tudi Anže Lanišek (17. mesto). Potem ko so ga spustili v precej neugoden veter, je skočil slabše kot na treningu (prva serija 133 metrov – četrti izid, druga serija 125,5 metra – 10. izid). Timi Zajc (25. mesto) je iztržil manj od pričakovanj glede na lepe spomine na skakalnico, a upa, da bo danes letel daleč. Žiga Jelar je nalogo opravil rutinirano (33. mesto). Titisee-Neustadt je predzadnja postaja svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami v Pekingu in nadomestno prizorišče za dve od treh odpovedanih tekem v Saporu. Trejo odpovedano preizkušnjo bodo izvedli šele po olimpijskih igrah 25. februarja v Lahtiju.

Vsak dan je daljši seznam skakalcev, ki so bili pozitivni na testiranju na covid-19. Največ težav imajo v norveški reprezentanci. Najprej sta bila pozitivna Daniel Andre Tande in Fredrik Villumstad, ki sta bila sostanovalca v isti sobi minuli teden v Zakopanah. Marius Lindvik je bil na testiranju negativen, a je moral v izolacijo, saj je bil po vrnitvi v Oslo v tesnem stiku s Tandejem, s katerim sta bila skupaj v istem stanovanju. Danes je bil pozitiven še Johann Andre Forfang, ki je med tednom postal norveški prvak na veliki skakalnici. Zaradi poškodbe hrbta manjka še Robert Johansson.

Wellinger ne bo branil olimpijskega naslova

V poljski reprezentanci se je pozitivnemu Dawidu Kubackemu pridružil Piotr Žyla, za nameček ima Kamil Stoch težave s poškodbo gležnja. Potem ko je bil že na startnem seznamu za kvalifikacije, je bil pozitiven Nemec Andreas Wellinger, olimpijski prvak s srednje skakalnice pred štirimi leti v Pjongčangu. Zanj sta bili tekmi v Titisee-Neustadtu zadnji, da si še izbori vozovnico za Peking in s tem obrambo olimpijskega naslova. Tekmovalci, ki so bili pozitivni na testiranju, so vse bolj nestrpni, ali bodo lahko odpotovali v Peking. Tisti, ki so bili pozitivni na covid-19, morajo po prihodu iz karantene imeti štiri negativne teste – prvega pet dni pred odhodom na pot – ostali udeleženci pa dva negativna testa.