Naš edini parasmučar Jernej Slivnik je že na sredini tekmi potrdil, da je v odlični formi. S prebojem med prvih deset je 21-letnemu Hrušičanu z ramen padlo breme, zato je na današnji tekmi smučal sproščeno, predvsem pa zbrano in natančno. Vse skupaj pa je bilo dovolj za izvrstno 4. mesto.

Svetovni prvak med sedečimi smučarji je postal domačin Norvežan Jesper Pedersen (1:27,61), srebrn je bil Francoz Victor Pierrel (1:30,28), bronast pa Nizozemec Niels De Langen (1:31,37), Slivnik je bil s časom 1:34,62 četrti.

Dobra motivacija za paraolimpijske igre

»Že v prvi vožnji sem odpeljal zelo dobro. Postavitev je bila direktna in hitra. V drugem teku sem šel še bolj 'na glavo', za Poljakom Igorjem Sikorskim sem zaostajal stotinko. To me je še dodatno motiviralo. Napadel sem in z nekaj napakami prišel do 4. mesta,« je po tekmi povedal Slivnik in dodal, da se je tega svetovnega prvenstva resnično veselil. »Morda še bolj kot iger v Pekingu. Vesel sem, ker se je tako izteklo v tej pravljični Norveški. Vse skupaj pa je krasen in izvrsten motiv za nastop na paralimpijskih igrah,« je sklenil.

S svojim varovancem je bil zadovoljen tudi njegov trener Roman Podlipnik, ki je po koncu tekme dejal, da je vedel, da lahko Jernej dobro smuča ob določenih pogojih. »Tokrat se je izkazal tudi na trdi podlagi, kjer je imel včasih nekaj bojazni. Na tem prvenstvu je pridobil tudi na samozavesti. V veleslalomu je v drugo smučal z malce zavore, a je ravno zato naredil napako. V smučanju je tako, da moraš ves čas napadati, tudi za ceno tega, da narediš napako. V slalomu se je po 7. mestu v veleslalomu sprostil malce bolj in dobro opravil s progo,« je nastop Slivnika ocenil Podlipnik.

Oba se jutri vračata v Slovenijo, prihodnji teden sledi trening superveleslaloma. Sedmega februarja odhajata v švicarski Veysonnaz, kjer ga do 13. februarja čaka pet tekem evropskega pokala. Začenši s superveleslalomom in superkombinacijo, kjer bo štartal tudi Slivnik.

Debitiral leta 2019

Svetovno prvenstvo na Norveškem je bilo za Slivnika že 2. svetovno prvenstvo. Na tej ravni tekmovanja je prvič nastopil že pred tremi leti. Na svetovnem prvenstvu, ki sta ga leta 2019 družno gostila Kranjska Gora in Sella Nevea, je bil 10. v slalomu ter 17. v veleslalomu. Tokrat je svoje uvrstitve bistveno popravil, za nameček pa kvalitetni preskok dokazal tudi z bistvenim zmanjšanjem razlike za najboljšimi.

Vse skupaj je zagotovo krasna vzpodbuda za prihajajoče paralimpijske igre, ki bodo v Pekingu med 4. in 13. marcem letos. Slivnik bo kot edini slovenski predstavnik zagotovo nastopil v slalomu in veleslalomu. V primeru, da si na naslednjih tekmah za svetovni pokal v Švici pribori zadostno število točk, pa ni izključeno, da bo tudi na startu superveleslaloma.