Spektakularen in senzacionalen je bil vrhunec smukaške sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Kitzbühlu, ki je bil sicer zaradi rezervnega starta tik nad Mišnico nekaj sekund krajši. Kralj Petelinjega grebena je postal Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je tekmece ugnal z velikim naskokom 42 stotink. Z drugim mestom je drugo leto zapored navdušil Johan Clarey. Francoz je pri 41 letih na najtežji progi na svetu pokazal neverjetno hrabrost. Za senzacijo dneva je poskrbel še en Francoz, in sicer Blaise Giezendanner, ki se je uvrstil na zmagovalni oder s številko 43 in iz njega potisnil domačina Matthiasa Mayerja.

Iz slovenskega tabora so pred začetkom smuka za svetovni pokal v alpskem smučanju iz Kitzbühla prišle slabe vesti, da na startu ne bo najizkušenejšega slovenskega tekmovalca Boštjana Klineta, saj se je po zastrupitvi s hrano počutil še preveč slabo. Martin Čater je z 22. mestom za štiri mesta izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v Kitzbühlu. Najboljši Slovenec pa je bil Miha Hrobat, ki je z visoko startno številko 48 zasedel 20. mesto, tretjič zapored osvojil smukaške točke svetovnega pokala ter dosegel svojo drugo najboljšo smukaško uvrstitev v karieri. Zanjo je prejel 2200 evrov nagrade, 250 evrov več od Martina Čatra. Najvišji alpski smučarski zaslužek v karieri pa je prejel Kilde, in sicer 100.000 evrov.

»Zelo sem zadovoljen. Sploh v primerjavi s prejšnjimi leti, kjer smo se na smukih v Kitzbühlu zelo lovili. Danes sta oba slovenska smučarja nastopila dobro. Žal na startu nismo imeli Boštjana, ki je bil danes sicer že malce boljši, a ne dovolj dobro, da bi nastopil,« je slovenska nastopa ocenil trener Gregor Koštomaj. »Uspela mi je solidna vožnja. Super sem smučal v zgornjem delu in tudi na cesti, kjer so mi dobro tekle smuči. V nadaljevanju sem storil nekaj manjših napak in eno večjo po skoku Hausberg. Vseeno sem dosegel dober rezultat in komaj čakam na nedeljo,« je bil zadovoljen Miha Hrobat.

V skupnem smukaškem seštevku svetovnega pokala so trikratnega zmagovalca Kitzbühla in vodilnega pred današnjo preizkušnjo prehiteli kar štirje alpski smučarji. Italijan je namreč razočaral s 27. mestom, z vsemi varnostnimi posegi v progi Streif pa pravi, da kitzbühelski smuk sploh ni več pravi. Majico vodilnega smukača bo v nedeljo nosil Aleksander Aamodt Kilde, ki ima pred Matthiasom Mayerjem 53 točk prednosti, sledita jima izjemna Švicarja Beat Feuz in Marco Odermatt, ki je danes znova navdušil s petim mestom. Tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala so v ospredju alpski smučarji, ki tekmujejo v hitrih disciplinah, saj je najboljši tehnični specialist Francoz Alexis Pinturault na šestem mestu.

V Kitzbühlu bo danes slalom (prva proga ob 10.15, druga ob 13.45), jutri pa smuk (ob 13.30). Izvedba nedeljskega smuka je glede na vremensko napoved, ko naj bi bilo veliko snežnih padavin, negotova. Ženske bodo ta konec tedna tekmovale v Cortini d'Ampezzo. V Italijanskih Dolomitih bo danes smuk (ob 10. uri), jutri pa superveleslalom (ob 11.45). Na današnjem drugem treningu je bila znova najhitrejša Italijanka Sofia Goggia, Ilka Štuhec je dosegla deseti čas.