Seznam dosedanjih 13 selektorjev je daljši še za enega nekdanjega. Tonetu Tislju, Miru Požunu, Slavku Iveziču (vsi po dvakrat), Leopoldu Jerasu, Matjažu Tomincu, Niku Markoviču, Kasimu Kamenici, Zvonimirju Serdarušiću, Borisu Deniču in Veselinu Vujoviću se je danes tudi uradno pridružil Vranješ. Ta je imel po nedeljski sramoti v Debrecenu na večerji v hotelu (poslovilni) govor, naslednji dan se z reprezentanco ni vrnil v Slovenijo, ampak z lastnim prevozom na Švedsko, danes pa je, še isti dan, ko je uradno ostal brez selektorske službe v Sloveniji, dobil novo zaposlitev – po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bo do konca sezone trener nemške prvoligaške ekipe Rhein-Neckar Löwen. Že v ponedeljek je bil za predsednika Bobinca nekdanji selektor, a po prvotni napovedi, da bodo slovenski rokometni šefi njegovega naslednika našli že v nekaj dneh, je zdaj jasno, da bo odločitev jasna šele po nekaj tednih.

Bobinac je potrdil Vranješevo zamenjavo, čeprav ima ta pogodbo z Rokometno zvezo Slovenije (RZS) do OI 2024 v Parizu. To verjetno pomeni, da ga bo morala zveza zaradi predčasne prekinitve pogodbe »nagraditi« tudi z odškodnino. »O imenih potencialnih naslednikov še ne bi želel govoriti. Vzeli si bomo nekaj časa, toda ne bo predolgo trajalo, kajti že kmalu začenjamo kvalifikacije za naslednje veliko tekmovanje, SP 2023 na Poljskem in Švedskem. Moramo dobro razmisliti, a verjamem, da bomo naredili pravo potezo,« se nadeja Franjo Bobinac, ki je od leta 2008, ko je postal predsednik RZS, zamenjal že štiri selektorje.

Med najprej izbrano in nato odpisano četverico je bil le en Slovenec (Denič) in trije tujci oziroma »Balkanci« (Serdarušić, Vujović, Vranješ). Ker so Bobinca in njegove najbližje sodelavce tujci že trikrat nategnili (vsaj delna izjema je Vujović z uvrstitvijo na OI 2016 v Braziliji in bronom na SP 2017 v Franciji), je zelo verjetno, da bo prvič po maju 2015 na selektorsko klop sedel Slovenec. A seznam potencialnih kandidatov je dolg skoraj kot telefonski imenik, neuradno pa najvišje kotirajo štirje: Uroš Zorman, Branko Tamše, Boris Denič in Aleš Pajovič.

»Seveda bi bila najslabša rešitev, če bi Vranješ ostal selektor. To mislim kot nevtralni opazovalec, ki nima interesa spet postati selektor Slovenije. Čeprav vem, da imam podporo javnosti in da številni špekulirajo o moji vrnitvi, se ne bom vrnil,« zatrjuje Veselin Vujović (RZS mu je dal nogo decembra 2019), ki se menda resno pogovarja o prevzemu ene izmed drugih reprezentanc. Uroš Zorman je bil že ob inavguraciji Vranješa programiran za njegovega naslednika in je bil dolgo tudi njegov pomočnik, a ga je Šved odstranil iz reprezentance zaradi precej različnih pogledov na sistem igre, vodenje tekem, rokometne filozofije… »Slovenci imamo dovolj svojih rokometnih strokovnjakov in ne potrebujemo tujega,« meni Uroš Zorman, ki zelo uspešno vodi Trimo iz Trebnjega.

Branko Tamše, serijski državni prvak z Gorenjem in Celjem Pivovarno Laško, ima dolgoročno pogodbo s hrvaškim klubom Nexe Našice. Velenjčan je kot neuradni kandidat za selektorja izvisel pri imenovanju tako Deničevega kot Vujovićevega naslednika, morebiti pa bo uspešen v tretje. Med najresnejšimi kandidati sta tudi Boris Denič in Aleš Pajovič, Slovenca na selektorskem delu v tujini. Obema je skupno, da jima konec meseca potečeta selektorski pogodbi: Deniču v Kuvajtu, Pajoviču pa v Avstriji.