To so popolni browniji! So resnično polni čokolade – stopljeno čokolado imamo v masi, nato pa vanjoo umešamo še malo čokoladnih kapljic. So ravno prav mehki in čudovito sočni, vendar se vseeno lepo držijo skupaj. Nikakor pa niso biskvitasti, ker to so le browniji in ne biskvit. In še zadnja značilnost popolnih brownijev? So ravno prav sladki. Sladkobo jim da rjavi sladkor, ki ga je ravno dovolj glede na temno čokolado ter koščki suhih sliv s svojim naravnim sladkorjem.

Zakaj bi v brownije tlačili suhe(!) slive? Prvič zato, ker so skupaj s čokolado prav noro dobra, odlična, fenomenalna kombinacija. In drugič, ker so slive, sploh suhe slive, zelo zdrave. Suhe slive uravnavajo krvni sladkor, pomagajo pri prebavi in pomagajo pri izgubi odvečne telesne teže! Vsekakor poskusite pripraviti te brownije tudi, če sicer suhih sliv ne jeste. Skupaj s čokolado so neverjetne! Če vam pa RES niso ok, jih pa lahko tudi zmiksate in umešate v maso brovnijev, pa se jih ne bo čutilo, dali bodo le super okus in brownije še dodatno posladkali.

Ti čokoladni browniji pa so tudi bolj zdravi. Pa se sploh ne opazi, kar se mi zdi genialno. Vsebujejo:

•jajca – kar štiri, ker pripravljamo le brownije, kjer je vedno veliko jajc

•grški jogurt in malo masla – v brownijih je večinoma le maslo, tu pa imamo pol masla in pol grškega jogurta

•rjavi sladkor – ki je od belega malo bolj zdrav, ker je malo manj sprocesiran

•temno čokolado za peko in kuhanje – predlagamo čokolado z vsaj 60% kakavovih delcov

•polnozrnato moko – ker je boljša izbira od bele, pa še čisto nič se ne pozna

•suhe slive – ki s svojo naravno sladkobo posladkajo sladico, pa še zelo zelo zdrave so in še čudovito se ujemajo s čokolado

•sol in vanilijevo esenco – sol poljubčka in vzpodbudi čokolado, vanilijeva esenca pa poskrbi za še dodatno aromo in okus

•dodatke po želji – mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki in čokoladne kapljice iz temne čokolade

Najprej pa še nekaj odličnih čokoladnih sladic:

Vroča čokolada z arašidovim maslom

Najboljša čokoladna mascarpone tortica brez moke

Enostavna čokoladna mousse torta

Čokoladno-bučkino pecivo

Marmorni kolač s čokoladno glazuro

Čokoladna panakota z malinami

Pečeni krofi s čokolado

Sočni čokoladni browniji z grškim jogurtom

Še več čokoladnih sladic pa najdite pod oznako čokolada.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe):

80 g rjavega sladkorja

4 jajca

60 g masla

65 g grškega jogurta

180 g temne čokolade z vsaj 60% kakavovimi delci

1 žlička vanilijevega ekstrakta

60 g (polnozrnate pirine) moke

1 ščepec soli

približno 20 suhih sliv

50 g mandljev ali katerih drugih oreščkov (neobvezno)

50 g čokoladnih kapljic (neobvezno)

sladkor v prahu ob postežbi (neobvezno)

PRIPRAVA

Pekač dimenzij približno 22×14 cm obložite s papirjem za peko ter segrejte pečico na 150°C.

Čokolado in maslo stopite v posodi nad vodno kopeljo – posodo s čokolado postavite na kozico z vrelo vodo. Pazite, da se posoda s čokolado ne dotika vode v kozici! Mešajte toliko časa, da se čokolada in maslo stopita in da dobite svilnato zmes. Pustite nekaj minut, da se malenkost ohladi.

V posodi jajca in sladkor zmešajte v puhasto zmes. Dodajte vanilijev ekstrakt in premešajte.

V jajčno zmes vlijte stopljeno čokoladno zmes in dobro premešajte. V zmes dobro umešajte še grški jogurt. Potem pa počasi in nežno umešajte še presejeno moko in sol.

V maso nežno umešajte še večino nakockanih sliv ter po želji še oreščke in čokoladne kapljice ter nežno premešajte.

V pekač, obložen s papirjem za peko, prelijte maso. Po vrhu razporedite še preostale suhe slive. Pecite približno 40 minut v pečici, ogreti na 150°C. Po 30-ih minutah preverite, če je pecivo pečeno – vanj potisnite zobotrebec, če je še zelo obložen z maso, brownije pecite še nekaj minut, približno 10 minut. Browniji so najboljši še malenkost vlažni, torej ne pečeni popolnoma. Če želite, da so bolj biskvitasti, jih pecite še dlje.

Pečene brownije vzemite in pečice in jih najprej pustite počivati v pekaču še 10 minut. Nato jih s pomočjo papirja za peko previdno vzemite iz pekača in pustite, da se ohladijo. Z ohlajanjem bodo postali vedno bolj čvrsti, vendar bodo tudi popolnoma hladni še vedno čudovito sočni.

Ohlajene brownije postrezite okrašene še z malo sladkorja v prahu.