Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je uspešno začela posamične nastope na OP Avstralije. Konjičanka, ki na enem od turnirjev največje četverice prvič v karieri nastopa kot nosilka, je v uvodnem krogu opravičila vlogo favoritinje. Toda pot do zmage je bila stresna in trnova, saj je Štajerka za zmago proti Arantxi Rus (65. na svetu) potrebovala dve uri in pol. V drugem krogu se bo jutri pomerila proti Heather Watson (94.), ki je bila s 6:3, 5:7, 6:2 boljša od Egipčanke Mayar Sherif (62.). Zanimivo je, da sta se Slovenka in Britanka pomerili že prejšnji teden v Adelajdi, kjer je bila v uvodnem krogu po ogorčenem boju z 2:6, 6:2, 7:6 (4) boljša Tamara Zidanšek.

Ves čas optimistična

Devetindvajseta nosilka in Arantxa Rus se poznata odlično, saj sta predlani odigrali veliko skupnih turnirjev med dvojicami in bili pri svojem delu zelo uspešni. V Palermu sta denimo osvojili turnir WTA International, v Pragi pa sta se uvrstili v polfinale. Dvoboj je precej bolje začela Nizozemka, ki je dobila prvi niz s 6:3, v drugem pa povedla z 2:0. Sledil je preobrat in Slovenka je za zmago s 6:3 v nadaljevanju dobila šest od sedmih iger. V odločilnem nizu je imela Tamara Zidanšek pri vodstvu s 4:2 dve žogici za dvojni odvzem servisa. Pri vodstvu s 5:4 pa je imela na svoj začetni udarec pri vodstvu s 40:0 tri zaključne žogice, ki jih je zapravila. V super podaljšani igri, ki se igra do deset, je Slovenka povedla s 5:0, a se je žilava tekmica znova pobrala. Četrto zaključno žogico pri vodstvu z 9:8 je Tamara Zidanšek vendarle izkoristila ter se veselila napredovanja med najboljših 64 igralk.

»Tudi prejšnji turnir v Adelajdi sem začela na podoben način. V karieri se mi je velikokrat zgodilo, da sem imela prve dvoboje zelo težke. To ne velja samo zame. Velikokrat potrebuješ kakšno tekmo, da prideš v ritem. Na začetku ni nikoli lahko. Nisem odigrala svojega najboljšega tenisa. Kar mi je bilo všeč, pa je, da sem celotno tekmo razmišljala optimistično, vztrajala sem, ves čas sem se spodbujala. Verjela sem, čeprav se morda nisem najbolje počutila. To je zelo pomagalo za končni uspeh. Imaš dneve, ko igraš dobro, in dneve, ko igraš slabše. Do naslednje tekme me čaka veliko dela, da bom na igrišče prišla bolje pripravljena. Veseli pa me, da sem v težkih situacijah uspela ostati mirna,« je iz Melbourna sporočila Tamara Zidanšek.

Uspešen britanski dan

Dvoboj drugega dne OP Avstralije je pripadel Andyju Murrayu. Britanec, ki je na tekmo prejel povabilo organizatorjev, je v petih nizih s 6:1, 3:6, 6:4, 6:7 (5), 6:4 strl odpor Nikoloza Basilašvilija. »Za mano so najtežja štiri leta moja kariere, ko sem preživel operacije in vrnitve po poškodbah. Pred tem sem velikokrat igral na osrednjem igrišču, na katerem je bila vselej fantastična atmosfera. Znova je bila, zato se zahvaljujem vsakomur posebej, ki je navijal zame in me podpiral, da sem premagal odličnega igralca. Veliko samozavesti mi je dala uvrstitev v finale turnirja v Sydneyju,« je povedal Andy Murray, ki ga v drugem krogu čaka kvalifikant Taro Daniel.

Britanci so bili v večernem dvoboju navdušeni tudi nad Emmo Raducanu. Zmagovalka zadnjega največjega turnirja v New Yorku je v Melbourne pripotovala prvič, v Avstraliji pa se je lahko prepričala, kako velika zvezdnica je. Publika ji je proti Sloane Stephens več čas stala ob strani. »Imela sem izjemno težek žreb, zato sem morala že v prvem krogu pokazati vse svoje znanje. Neverjetno je, kako sijajna je atmosfera v Melbournu,« se je veselila Emma Raducanu, ki se bo v drugem krogu pomerila s Črnogorko Danko Kovinić. Že v prvem krogu pa se je morala posloviti finalistka OP ZDA Leylah Fernandez, ki je morala priznati premoč domačinki Maddison Inglis, ki je v Adelajdi proti Tamari Zidanšek dobila le tri igre.

Svoje delo sta vrhunsko opravila tudi Daniil Medvedjev in Stefanos Cicipas, ki je šel danes zadnji z igrišča. »Počutim se dobro, potrebujem dvoboje. Vesel sem nad prikazano igro,« je povedal Stefanos Cicipas, ki je v dobrih dveh urah nadigral Šveda Mikaela Ymerja. Medvedjeva, zmagovalca OP ZDA, v drugem krogu čaka domačin Nick Kyrgios.