»Proti Sloveniji, ki je sestavljena iz igralcev iz najboljših evropskih klubov, že tradicionalno ne dosegamo dobrih rezultatov. Težko bo, a sem prepričan, da smo končno le dozoreli in da se lahko enakovredno zoperstavimo vsaki reprezentanci. V zadnjih letih smo imeli veliko vzponov in padcev, a zdaj smo pripravljeni na vse in nič nas ne more zmotiti. Želimo si, da bi se po 14 letih spet uvrstili v drugi del evropskega prvenstva,« je pred obračunom s Slovenijo optimistično dejal gologlavi črnogorski selektor Zoran Roganović.

Zdaj 44-letni Roganović, ki je sočasno tudi trener švedskega kluba Eskilstuna Guif, je še vedno najboljši strelec švedske lige vseh časov, v kateri je igral kar enajst let. Pred letošnjim evropskim prvenstvom je moral zaradi okužbe s koronavirusom ostati v desetdnevni karanteni v svoji domovini in je zaradi tega zamudil uvodni tekmi proti Danski in Severni Makedoniji v Debrecenu.

Selektor prišel iz karantene

Zaradi njegove odsotnosti je dvoboja z Dansko vodil direktor reprezentance Draško Mrvaljević, ki je kot igralec med letoma 2007 in 2009 nosil tudi dres Kopra. Nasploh je precej črnogorskih reprezentantov s širšega Roganovićevega seznama bilo ali je še vedno povezanih z igranjem v slovenskih klubih, čeprav nekateri trenutno manjkajo zaradi koronavirusa ali poškodbe. Člana Celja Pivovarne Laško sta Radojica Čepić in Arsenije Dragašević, v preteklosti sta bila med pivovarji Branko Vujović in Stefan Čavor, Miloš Božović je igral za Gorenje, Vuk Lazović (mož slovenske reprezentantke Barbare Varlec Lazović) za Krško in Slovana, Risto Vujačić je po minuli sezoni po treh letih zapustil Riko Ribnica in odšel v Izrael, v deželi suhe robe ga je nasledil rojak Božidar Simić, Miodrag Ćorsović igra za Trimo Trebnje, Luka Vujović za Koper…

Črnogorci so se na prejšnjih petih evropskih prvenstvih le enkrat uvrstili v drugi del: to je bilo na Norveškem 2008, ko je bil sedanji selektor Roganović še igralec, prav tako tudi Mrvaljević in Petar Kapisoda, zdajšnji predsednik črnogorske rokometne zveze. Za nov podvig jim je proti Slovencem zadoščal že remi, ekipa selektorja Ljubomirja Vranješa pa je zaradi slabše skupne razlike v zadetkih na uvodnih dveh tekmah nujno potrebovala zmago. Slovenski tabor sta pred tekmo doleteli dve dobri novici: po poškodbi kolena se je vrnil kapetan Jure Dolenec in zaigral s protibolečinskimi tabletami, po petdnevni karanteni in dveh zaporednih negativnih testih pa tudi vratar Aljaž Panjtar, a ni bil v ekipi za tekmo.

Preberite še: Katastrofa, sramota, polom – čas za slovo?

Šele tretja zmaga na 21 tekmah

V Fönix Areni si v prvih dvajsetih minutah nobena ekipa ni priigrala več kot gola prednosti in do izida 11:11 je bilo kar 11 izenačenj, goli pa so padali kot po tekočem traku. Nato so Slovenci v pičlih treh minutah naredili delni izid 4:0 za vodstvo s 15:11, s takšno razliko pa so nazadnje vodili pri 23:19 v 37. minuti, a so jih Črnogorci ujeli pri 28:28. V zadnjih desetih minutah so Slovenci odigrali (pol)amatersko, med drugim zapravili kar tri sedemmetrovke zapored, kar so nasprotniki kaznovali in si v 56. minuti priigrali prvo vodstvo na tekmi (32:31). Slovenski rokometaši so se trudili, da bi jim morebiti uspel čudežen preobrat, ki pa ga ni bilo in si ga, roko na srce, tudi niso zaslužili, Črnogorci pa so na svoji 21. tekmi v zgodovini EP dosegli šele tretjo zmago (prvo proti Srbiji 2020), od tega dve na Madžarskem (Severna Makedonija, Slovenija).

Krožnemu napadalcu Blažu Blagotinšku je Črna gora pokvarila današnji 28. rojstni dan: »Zelo sem razočaran in žalosten. Vsi smo si želeli in vsi smo verjeli, da lahko gremo v drugi del prvenstva, a se to žal ni zgodilo. Niti v obrambi niti v napadu nismo bili pravi, v končnici pa smo razbranili njihovega vratarja ter zgrešili nekaj 'zicerjev' in sedemmetrovk.« Tudi Staš Skube je bil zelo razočaran: »Prvi polčas je bil še kar v redu, drugi pa pod vsemi pričakovanji. Spet smo bili v krču, ni nam steklo, igrali smo brez ideje in pogrnili na celi črti. Zaslužimo si kritiko.«

Skupina A, 3. (zadnji) krog: Slovenija – Črna gora 32:33 (19:16), Danska – Severna Makedonija 31:21 (15:11).