Silvan Peršolja, direktor Zadružne kleti Brda: Vino ne sme postati aristokratska pijača
Začetek združenja vinogradnikov se je zgodil leta 1922, ko so Brda prišla pod Italijo in je osemintrideset kolonov oziroma svobodnih kmetov ustanovilo prvo zadrugo v Brdih in od fevdalnega gospoda odkupilo 230 hektarjev zemlje. Leta 1955 je Zadružno vinarstvo Brda začelo na Dobrovem graditi novo klet, že leta 1957 pa so v sodobni kleti sprejeli prvi pridelek grozdja. Danes je Klet Brda največja zadružna vinska klet v Sloveniji in največja izvoznica vina. Direktor Silvan Peršolja je v službi in družbi zadružnikov že 24 trgatev, na leto pa v največji briški kleti napolnijo približno pet milijonov steklenic vina, kar je več, kot jih napolnijo vsi drugi vinarji v Brdih skupaj.
Silvan Peršolja: Ponosni smo, da nam tuji in domači kupci priznavajo, da težko najdeš tako kakovost za tak denar. (Foto: Jaka Gasar)
Zadružništvo je nekoč predstavljalo glavnino slovenskega kmetijstva, v modernih časih so se mu marsikje odrekli. Pri vas vztrajate že od leta 1955 in veljate z...
Med prva vrtna opravila v spomladanskih dneh sodi spomladanska rez. Res je, da se strokovno reče zimska rez, saj jo izvajamo v fazi mirovanja, torej...
V družinskem podjetju v Vnanjih Goricah izdelujejo butične šahovske sete. Na vrhunske ročno narejene figure iz lokalnega lesa pa je treba čakati več...