Ovratnica in povodec sta praktično obvezna oprema vsakega pasjega lastnika. Ker na svetu nismo sami, je prav, da imamo psa pod nadzorom, tako da je na povodcu. Le tako boste zagotovili varnost vašega psa in okolice. Na trgu je ponudba povodcev res pestra in kar težko se je odločiti, katera je za vašega kosmatinca najboljša.

Pri ZPS preverili fleksije

Dejstvo je, da psi na sprehodih zelo radi raziskujejo okolico. Ko opravljajo potrebo, pa potrebujejo nekoliko več prostora. Daljši povodec kot pri tem uporabljamo, boljše je. Obenem je treba obvezno upoštevati dejstvo, da na sprehodu praviloma skoraj nikoli nismo povsem sami, zato je dolžino povodca nujno prilagajati okolju. Za sprehode po mestu in drugje je najbolje uporabljati pasje povodce, ki so dolgi od tri do pet metrov. Na krajih, kjer smo povsem sami, se lahko brez težav uporablja tudi daljši. Pri Zvezi potrošnikov Slovenje (ZPS) so tokrat preskusili tako imenovane fleksije. Na testu so primerjali deset pasjih povodcev s samodejnim navijanjem, za katere so odšteli med 14 in 50 evri ter zanje strokovnjaki menijo, da so primerni predvsem za starejše in vzgojene pse. Poleg velikih razlik v ceni se je izkazalo, da so precejšnje razlike v trdnosti in zanesljivosti zapiralnega mehanizma, izdelavi in vzdržljivosti. Le en povodec je prejel oceno zelo dobro, zanj bi odšteli okoli 20 evrov. Na testu so bili povodci šestih proizvajalcev; tudi razlike med izdelki istega proizvajalca so bile precejšnje.

Vedno trdnejši in zanesljivejši izdelki

Precej dolga je bila pot od običajnih vrvi, ki so jih natikali psom okrog vratu, in vrvi, ki so služile kot povodec, do samodejnih povodcev, ki smo jih testirali tokrat. Ideja izhaja iz izdelka nemškega podjetja Flexi, zato se je med lastniki psov zanje udomačil izraz fleksi. Povodci s samodejnim navijanjem so izdelki, ki jih nenehno razvijajo, pojavljajo se vedno bolj trdni in zanesljivi, uporabni so na sto načinov, imajo pa pomanjkljivosti, ki so jih na testu v laboratoriju in v praksi temeljito preučili.

Najboljši povodci se nikoli ali skoraj nikoli ne zataknejo, trak ali vrvica se ne raztegne, mehanizem in karabin ne zarjavita ob stiku z vodo ali slanim okoljem, ohišje ostane nepoškodovano, če pade na tla. Ohišja s trakom so nekoliko večja in težja od tistih z vrvico. A uporabnik mora biti previden, saj si lahko z vrvico poškoduje roko, lahko se mu navije okrog nog, malo večji in hitrejši pes mu jo lahko iztrga iz rok. Da lahko »leteče« ohišje povodca pri tem prestraši ali celo poškoduje tudi psa in mimogrede še morebitne druge sprehajalce, je tudi eden od razlogov, zaradi katerega stroka ni enotna o njihovi uporabi.