MEPI je program osebnega razvoja, ki mlade od 14. do 25. leta starosti spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa. Gre za mednarodno razširjen program, nad katerim v Sloveniji bdi krovna organizacija v Ljubljani, medtem ko Društvo GAHA Slovenija deluje kot regionalni urad za Gorenjsko. Vodijo ga ljudje, ki so v preteklosti sami opravili program MEPI, sedaj pa ga predajajo naprej novim generacijam.

»Največji cilj programa je, da se mlad človek znajde v svetu in ga zmore aktivno soustvarjati,« pojasnjuje Jaka Kregar. »Udeleženci se v programu udejstvujejo na štirih področjih: prostovoljstvo, šport, veščine in pustolovska odprava. Ta področja predstavljajo priložnost, da si mladi postavljajo izzive, raziskujejo vrednote, vzpostavljajo svoj vrednostni sistem ter iščejo in razvijajo svoje talente.«

Sračje gnezdo? Organizirano!

Na vseh področjih mlade spremlja usposobljen mentor. »Program MEPI večinoma izvajamo na šolah, kjer ga vodijo šolski učitelji. Če na neki šoli ni programa, se mladi iz tistega okolja lahko vključijo v odprte centre MEPI; najaktivnejši je tisti v Ljubljani,« razlaga Jaka Kregar.

Osrednja naloga Društva GAHA Slovenija je, da na Gorenjskem koordinira komunikacijo in dejavnosti med šolami, mentorji, mladostniki, drugimi nevladnimi organizacijami in lokalnimi skupnostmi.

»Programe prostovoljstva, športa in veščin mladi izvajajo v različnih društvih, centrih, knjižnicah, šolah, ki jih najdejo v svojem lokalnem okolju. Program 'veščine' recimo zajema karkoli, kar mladega človeka zanima in kjer želi razvijati svoje talente. Lahko se uči igrati klavir, se posveti javnemu nastopanju, lahko se odloči, da bo izdelal naravoslovno nalogo. Bistveno je, da si vsak zase postavi cilj, ki ga bo na nekem področju dosegel. Individualni, jasno zastavljeni cilji so gonilo programa MEPI. Služijo kot izziv. Ko so premagani, mladi točno vedo, kaj so dosegli, obenem pa je to velika motivacija za naprej.«

Program MEPI ima tri stopnje. Bronasto in srebrno, ki trajata šest mesecev, in zlato, ki traja 12 mesecev. »Po navadi je programski cikel vezan na šolsko leto, a so možni tudi premori. Če ti recimo pri šestnajstih letih program ni več všeč, ga lahko opustiš. In če se želiš pri osemnajstih vrniti, lahko nadaljuješ, kjer si ostal. Edini pogoj je, da program zaključiš do svojega 25. leta,« pravi Jaka Kregar.

Včasih se pošali, da njihovo društvo že deset let deluje po sistemu skrbno organiziranega sračjega gnezda.

»Lahko bi rekli, da je društvo zraslo ob pivu: nikoli nismo nikamor zapisali svojih strategij ali vizij, le dobivali smo se in veliko sanjarili – uh, kako bi bilo lepo, če bi imeli svojo gozdno hiško, uh, pa zaposlenega, uh, pa lahko bi organizirali to in ono ... No. Sčasoma so sanjarije postale resničnost.«

Pustolovska odprava

Društvo GAHA Slovenija poleg redne koordinacije programa MEPI na Gorenjskem v svojem sračjem gnezdu organizira mnoge dodatne aktivnosti. Recimo MEPI karierno izvidnico, kjer »Mepijevci«, ki sedaj že študirajo, svoje študijske programe na neformalen način predstavijo dijakom. Postali so tudi partner regionalnega stičišča za nevladne organizacije ter se vključili v Razvojni svet gorenjske regije, kjer skušajo okrepiti glas mladih v regiji.

A prav posebna vsakoletna aktivnost društva so poletne pustolovske odprave in mladinski tabori, ki mlade udeležence odpeljejo v naravo doma, pa tudi v tujini.

»Pustolovska odprava pomeni skupino štirih do sedmih mladih udeležencev, ki se za več dni odpravijo na pot v naravo. Peš ali s kolesom, kakor želijo. Odprava je v celoti samozadostna in poteka z minimalnim vmešavanjem odraslih. S sabo imaš hrano, šotor, kompas, malo se izgubiš, zažgeš večerjo in greš češ drn in strn z ljudmi, ki jih imaš rad,« pripoveduje Jaka Kregar. Tudi njega je prav takšna pustolovska odprava v srednji šoli navdušila za program MEPI.

»Preživljanje prostega časa v naravi je neprecenljivo. Želimo si, da mladi vidijo, da narava ni samo rekreacijski poligon, strm hrib, ampak da je prostor odkrivanja in spoznavanja. Narava je veliki učitelj, če le odpreš oči.«

Včasih se kakšne odprave zgodijo zares daleč, recimo v nepalskih gorah. Za letos držijo pesti za odpravo v Gruzijo in na Norveško, predvsem pa si ne želijo še enega digitalnega leta.

»Res bi rad izpostavil, koliko stisk je pri mladih povzročila epidemija. Umanjkanje fizičnega stika ima grozljive posledice.« Pri tem Jaka Kregar dodaja, da ga zelo boli, kakšne retorike so v zadnjih dveh letih deležni nevladniki. »Res je žalostno, da nas v javnem diskurzu večinoma prikazujejo kot negativce. Vprašati se moramo, koliko dragocenih dejavnosti povezuje nevladni sektor in kakšno breme nosi, še posebej v času epidemije.«

»Danes smo zapadli v družbo instant polente. Če ni kuhano takoj, v jok in na drevo. Mepijevci damo polento v kotel in na drog nad ogenj, da se kuha eno uro. In javkamo zraven, ker ne gre vse po načrtu in se kdaj tudi prismodi. Ampak je vredno. Življenje ni tek na kratke proge, ampak je maraton. Počasi, a z jasnim pogledom do cilja!« dodaja Jaka Kregar.

Društvo GAHA Slovenija

Pri Društvu GAHA Slovenija si želijo, da bi prav vsaka osnovna ali srednja šola v gorenjski regiji izvajala program MEPI. Šole! Pobrskajte po spletni strani www.mepi.si! Če se najdete v programu, pišite na naslov jaka@mepi.info in skupaj boste premleli možnosti, kako program pripeljati v vaš kraj. Obenem v društvu prijazno vabijo vse polnoletne mlade, da se jim pridružijo kot prostovoljci pri izvajanju programa. Zabavno je in dobro dene! Bi društvo in mlade ljudi radi podprli z donacijo? Njihov tekoči račun se glasi SI56 6100 0001 0089 220. Na mladih svet stoji. Naj to ne bo le prazna fraza!