Manj kot mesec dni pred začetkom olimpijskih iger v Pekingu ima slovenski skakalni selektor Robert Hrgota sladke skrbi. Če gre sklepati po tekmah v Zakopanah, je forma slovenskih skakalcev v strmem vzponu, pripravljenost pa stopnjuje vseh šest članov reprezentance, ki nastopajo na tekmah svetovnega pokala.

Kljub izjemni konkurenci že znotraj ekipe se selektor Hrgota, ki ga na Poljskem zaradi tveganega stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, ni bilo, ni odločil za nobeno menjavo v postavi za sobotno ekipno tekmo. Slovenci so se na skakalnici Wielka Krokiew razleteli in pometli s konkurenco. Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so poskrbeli za enajsto ekipno zmago Slovenije na tekmah svetovnega pokala.

Peter Prevc spominjal na šampionske čase

Prav pri vseh zmagah Slovenije je svoj podpis v ekipi pustil Peter Prevc. Najboljši slovenski skakalec, ki ima v karieri tudi 23 posamičnih zmag, je na svoje šampionske čase spominjal tudi v soboto. 29-letnik ni bil zgolj najboljši posameznik slovenske ekipe, bil je najboljši na celotni tekmi in je tako ogromno prispeval k ekipnemu uspehu. »Za nami je super dan. Vsi smo skakali dobro in končno se nam je tudi na ekipni tekmi sestavilo, kar se nam je morda na prejšnjih podiralo,« je bil uspeha vesel Peter Prevc, ki v svojem slogu svojega odličnega nastopa ni obešal na veliki zvon. Ob veliki zmagi s prednostjo 67 točk pred Nemčijo se je kamen od srca odvalil tudi Anžetu Lanišku, ki je kot zadnji skakalec na naletu končno pripeljal ekipo do velikega uspeha. »Res sem vesel, da nam je končno uspelo. Že v Bischofshofnu smo imeli obilico smole, tokrat pa smo pokazali, iz kakšnega testa smo,« je bil navdušen priljubljeni Žaba. »Čestitke vsem fantom za izjemno opravljeno delo in super rezultat,« pa je bil kratek Gašper Vodan, ki je Slovenijo vodil s trenerskega stolpa ob odsotnosti Hrgote.

Lanišek samozavesten tudi na tekmi posameznikov

Tudi nedeljska posamična tekma je bila za slovenske skakalce zelo uspešna. Vseh šest skakalcev se je uvrstilo med najboljših 20, piko na i pa je pristavil 25-letni Lanišek, ki je s tretjim mestom prišel do tretjih posamičnih stopničk v sezoni. Prvemu in drugemu mestu iz Ruke je dodal še tretje mesto v Zakopanah in tako uspešno zapolnil vsa mesta na zmagovalnem odru. »Za menoj je super vikend. Čeprav se je danes pojavilo nekaj napak, so skoki zelo sproščeni in s tem sem zelo zadovoljen,« je po posamičnem uspehu dejal Anže Lanišek, ki se v Zakopanah očitno odlično počuti, saj se je že lani z drugim mestom uvrstil na stopničke. Tudi lani je Lanišek na Poljskem moral priznati premoč Mariusu Lindviku, ki je tokrat prišel do svoje druge zaporedne zmage, med Laniška in Norvežana pa se je vrinil še Nemec Karl Geiger, ki je tako znova malce zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala. Odlično formo celotne ekipe je potrdilo tudi preostalih pet Slovencev. Vse bolje se tudi v težkih pogojih znajde Timi Zajc, ki je z dvema zelo solidnima skokoma prišel do 9. mesta. »Skoki niso bili popolni, grem pa lahko optimistično naprej,« je nastop na posamični tekmi komentiral Timi Zajc. Na 12. in 13. mesto sta se uvrstila brata Prevc, boljši pa je bil povratnik Cene, ki je bolj izkušenega Petra prehitel za 2,9 točke. »Pred enim tednom bi bil s 13. mestom zelo zadovoljen. Kljub napakama v obeh skokih sem zadovoljen z napredkom,« je svoj posamični nastop komentiral starejši izmed bratov Prevc.

Dobrih slovenskih uvrstitev pa s tem še ni bilo konec, saj sta skoke solidno opravila tudi Lovro Kos z uvrstitvijo na 16. in Žiga Jelar z 19. mestom. »Za nami je res super vikend. Žal mi je, da Roberta Hrgote ni z nami, da bi skupaj delili te občutke. Vsi fantje so oddelali res dobro,« je fantastičen konec tedna opisal Vodan. Smučarske skakalce pred olimpijskimi igrami čakata še dve postaji v Nemčiji. Prihodnji teden bodo tekmovali v Neustadtu, tik pred odhodom na Kitajsko pa še v Willingenu.