Preizkus je bil namenjen preverjanju pripravljenosti raketnega sistema, nameščenega na vlak, je poročala severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA. Pri petkovi izstrelitvi so se izkazale zelo dobre možnosti manevriranja, so dodali po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Južnokorejska vojska je že pred tem v petek poročala, da je zaznala izstrelitev dveh balističnih raket kratkega dosega. Leteli sta 430 kilometrov daleč na višini 36 kilometrov, so zapisali v Seulu.

Kljub mednarodnim sankcijam v zvezi z njenim jedrskim programom je Severna Koreja pred tem letos izvedla že dva preizkusa raket, in sicer 5. in 11. januarja. Po navedbah Pjongjanga naj bi šlo za hipersonični raketi.

Po drugem testu, ki ga je osebno nadzoroval severnokorejski voditelj Kim Jong-un, so ZDA uvedle sankcije proti petim ljudem, povezanim s programom balističnega orožja v državi. Resolucije ZN sicer prepovedujejo Severni Koreji preizkušanje balističnih raket, ki lahko nosijo jedrsko konico.

Zunanje ministrstvo v Pjongjangu se je v petek na to odzvalo s kritiko, češ da ZDA »namerno stopnjujejo« situacijo. Če bodo »ZDA zavzele tako izzivalno stališče, bo Severna Koreja prisiljena sprejeti močnejši odziv«, so zapisali.