Ponesrečeni poskus odvetnikov princa Andrewa, da bi ameriškega sodnika prepričali, da zavrne civilno tožbo, ki jo je proti njemu vložila Virginia Giuffre, najbolj znana od nekdanjih mladih spolnih suženj razvpitega ameriškega pedofila Jeffreyja Epsteina, je na britanskem dvoru sprožil oster odziv. Že dolgoletno prinčevo druženje z Epsteinom je sramotilo kraljevo družino, odobritev civilne tožbe, v kateri Giuffrejeva Andrewa obtožuje treh spolnih napadov (neprostovoljnega spolnega občevanja, ne pa posilstva!), prvega, ko je imela sedemnajst let in bila po ameriškem zakonu mladoletna, pa prinaša resno grožnjo monarhiji.

Besna Charles in William

Kraljica je že leta 2019, po katastrofalnem Andrewevem intervjuju za BBC, v katerem ni izrazil ne obžalovanja prijateljevanja z Epsteinom ne sočustvovanja z njegovimi mladoletnimi žrtvami, pri čemer je deloval kot dementen 59-letnik, ki se ne more ničesar spomniti, »kaznovala« svojega menda najljubšega sina s predčasno prisilno upokojitvijo iz javnega življenja kot predstavnika družine. Zdajšnja kazen je veliko hujša. Po enoinpolurnem kriznem srečanju kraljeve družine v gradu Windsor, na katero je Andrew prišel s svojim glavnim britanskim odvetnikom, ki pa mu niso dovolili biti zraven (poniževalno ga je moral čakati v avtu), je Buckinghamska palača v kratkem dvostavčnem sporočilu oznanila njegovo neusmiljeno popolno javno degradacijo in izobčenje iz kraljeve družine. Andrewu so odvzeli vseh dvanajst najvišjih vojaških častnih titul, ki jih je imel doma in v članicah Britanske skupnosti narodov, ter vsa kraljeva pokroviteljstva, ki jih je okoli 200. »Vrnili« so jih kraljici, ki jih bo razdelila med druge člane družine. V sporočilu je tudi rečeno, da kot doslej ne bo opravljal nobenih javnih dolžnosti in da se bo v civilni tožbi zagovarjal kot zasebnik.

Hitro ukrepanje, na las podobno ukrepanju kraljeve družine ob osamosvojitvi princa Harryja in Meghan, kar je neprimerljivo manjši greh, kot je najmanj dolgoletno prijateljevanje z mednarodno razvpitim pedofilom, naj bi zahtevala Andreweva brat in nečak, bodoča kralja Charles in William, še preden je svoje povedala kraljica. Menda sta zaradi sramote, ki jo je nakopal družini, in ogrožanja ugleda monarhije besna nanj. Kot v primeru Harryja in Meghan mu sicer niso odvzeli naziva HRH, njegova kraljeva visokost, ne sme pa ga javno uporabljati. Prav tako kot Harry ostaja princ in vojvoda. Ker sta se rodila kot princa, jima tega naziva ne more nihče vzeti, vojvodskega, ki jima ga je podelila kraljica ob poroki (Andrew je že dolgo srečno ločen, kljub temu pa še vedno živi z bivšo ženo Sarah), pa lahko izgubita.

Tri slabe opcije

Andrew je zdaj pod še večjim pritiskom, saj se mora odločiti, kako se bo odzval na civilno tožbo. Tri opcije ima. Vse so slabe. Najslabša – ne samo zanj, ampak tudi za kraljevo družino – je, da se na sodišču brani obtožb. Pod zaprisego bi moral na sodišču javno pričati (virtualno, saj se gotovo ne upa pojaviti v ZDA) o obtožbah, o svojem spolnem življenju, o (ne)potenju in vsem drugem, o čemer je nespametno govoril v intervjuju za BBC. Pričale bi tudi Giuffrejeva in še neznane priče njenih odvetnikov. In kdo ve kaj vse bi še prišlo na dan. Če bi izgubil tožbo, bi moral Giuffrejevi izplačati večmilijonsko odškodnino (poznavalci omenjajo vsoto 3,5 milijona evrov). Dodatno bi ga oskubili odvetniki, ki naj bi ga že do zdaj stali okoli 2,3 milijona evrov. Princ bi lahko ignoriral tožbo in sodišče, kar bi avtomatično prineslo izgubo tožbe, in zahtevek o odškodnini, ki bi ga prav tako lahko ignoriral, ker v ZDA nima nobenega premoženja, a bi s tem postal »dolžniški ubežnik« in dodatno osramotil družino. Najmanj slaba možnost je zunajsodna poravnava z Giuffrejevo, ki naj bi jo zahtevala tudi njegova družina.

Dvorni poznavalci pravijo, da mora zadevo čim prej urediti že zaradi kraljice, da ne bi še bolj pokvaril njenega letošnjega platinastega jubileja. A stvar ni odvisna samo od njega. Giuffrejeva poleg odškodnine zahteva najmanj prinčevo javno opravičilo, ker že leta zanika vse njene obtožbe in ker je v intervjuju za BBC trdil, da se ne spomni niti tega, da bi jo kdaj srečal, ter jo posredno razglasil za lažnivko. Princ, ki za 20 milijonov prodaja ali je morda že prodal brunarico hotelske velikosti v mondenem Verbieru v Švici, pa najbrž upa, da se bo tožnica ob določeni večmilijonski vsoti odpovedala vsemu drugemu.